INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen plan revitalizacije centra Srbobrana

26.06.2013. | E-kapija

U opštini Srbobran održana je prezentacija idejnog rešenja izgleda Zmaj Jovine ulice nakon rekonstrukcije, kao i arhitektonskog uređenja trotoara i kolovozne trake. Prema predloženom planu, ulica bi trebalo da postane atraktivno mesto za šetnju građana, interesantna preduzetnicima za pokretanje posla, i primer kako urediti i druge ulice i delove grada.

- Prezentovano idejno rešenje predviđa odvajanje atmosferske kanalizacije u dva reda, sa rešetkama i vezom do glavne cevi, dok će vode sa krovova ići ispod trotoara direktno u betonsku cev. Dobili smo predlog projektanata da rasveta bude najsavremenijeg tipa, sa solarnim kolektorima, kako bi osvetljenje bilo besplatno. Čak se i višak akumulirane energije može puštati u mrežu. Duž ulice će biti postavljene sigurnosne kamere i ozvučenje i ovim sistemom će se moći upravljati iz jednog centra. Klupe, kante za smeće, žardinjere biće u skladu sa izgledom ulice. Zmaj Jovina ulica trebalo bi da bude primer kako razvijati i uređivati grad – rekao je Jovan Tutorov, član Opštinskog veća zadužen za urbanizam.

Ulica će biti rekonstruisana od semafora kod JP Direkcija za urbanizam i izgradnju ka pijaci, uz uređenje gradskih trgova.

- Već sada smo uradili vodovodnu mrežu do banke, ali smo tu stali, jer se na toj deonici vodovod proteže ispod glavne saobraćajnice. Nismo hteli sada da raskopavamo kolovoz, jer će odmah nakon Petrovdana početi izgradnja fekalne kanalizacije. Tada ćemo sve raditi zajedno, čak i kabliranje električnih vodova, tako da u ovoj ulici nećemo više imati bandere, osim onih ukrasnih za rasvetu – rekao je Tutorov i precizirao da bi ove godine trebalo da se urade trotoari, a sledeće kolovozna traka.

- Imamo idejne projekte uređenja Trga Republike i Trga slobode. Cilj je da oni budu integrisani u celokupni prostor, postanu deo jedinstvene šire pešačke zone i mesto na kojem se mogu održavati razne vrste kulturnih i drugih manifestacija – rekao je Tutorov.

Za radove na kanalizaciji kroz Zmaj Jovinu ulicu, gde će svaka kuća i svaki lokal dobiti priključak, iz republičkih fondova obezbeđeno je 5 miliona dinara, a za ostale radove u Zmaj Jovinoj ulici, 35 miliona dinara biće izdvojeno iz budžeta i to iz prihoda od naftne rente. Kada je reč o novcu neophodnom za uređenje trgova, on se očekuje najvećim delom iz Evropskih fondova.

Projekat potpisuje studio "Krstonošić".

 

Komentari: 1

Srbobranac 27.06.2013 11.47.12

Oho! Evo našeg Mikice, najljućeg borca protiv korupcije i nameštenih poslova. Naš član Veća zadužen za urbanizam poverava projekat revitalizacije centra "Agenciji Krstonošić", gde je njegova ćerka zaposlena kao arhitekta. Verovatno će agencija da radi besplatno. Ala će Šabić (ponovo) imati posla. Najnoviji skandal "nekorumpiranih". A ima toga još...

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;