INFONET-468X60-BANNER

Vojvodina očekuje 1,5 milijardu evra za obnovljive izvore

26.06.2013. | RTV

U proteklih godinu dana u Vojvodni je zabeležen porast interesovanja investitora za sektor obnovljivih izvora energije (OIE), gde je aktivno oko 30 kompanija, uglavnom, u početnoj fazi, koje su najavile ulaganja oko 1,5 milijardi evra, izjavio je danas u Bačkoj Topoli direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond) Aleksandar Stojkov.

On je naglasio da je uglavnom još reč o potencijalu i da je malo operativnih projekata, a da bi se taj potencijal konvertovao u realne projekte, potrebno je da se upotpuni regulatorni okvir za taj sektor.

Vlada Srbije je nedavno usvojila set regulative, čime su obezbeđene "feed in" tarife i status povlašćenog proizvođača, a Ministarstvo energetike je nedavno najavilo da će model ugovora o otkupu struje iz OIE biti usvojen do 10. jula, kazao je Stojkov. Ako to bude slučaj, mislim da možemo da očekujemo da krajem ove i početkom sledeće godine započne izgradnja vetroparkova, ali i solarnih elektrana i postrojenja na biomasu, najavio je direktor VIP fonda.

Stojkov je pozvao predstavnike lokalnih samouprava da se, ukoliko budu u prilici da pregovaraju sa stranim investitorima iz ove oblasti, obrate VIP fondu, koji im može pomoći da utvrde da li je reč o pouzdanom investitoru.

Direktor projekta "Continental Wind Serbia" Ana Brnabić, koja u opštini Kovin radi projekat vetroparka "Čibuk 1", naglasila je da su brojne koristi za lokalnu samoupravu koja ima vetropark, od povećanog budžeta opštine, profita za one koji prodaju zemlju uz nesmetan nastavak poljoprivrednih aktivnosti, preko poboljšanje infrastrukture na račun investitora, do novih radnih mesta.

"Mi smo sa opštinom Kovin sklopili ugovor o saradnji prema kome dva odsto neto profita ide opštini. Osim toga, dve trećine zemlje koje smo kupili su u privatnom vlasništvu i ti zemljoradnici i dalje mogu da obrađuju zemlju, a nakon što vetropark prestane da radi, imaju mogućnost da otkupe svoju zemlju za samo jedan evro", rekla je Brnabićeva.

Ona je objasnila da će vetropark "Čibuk 1" imati 57 turbina ukupnog kapaciteta 144,21 megavata (MW), da je u pitanju investicija vredna oko 280 miliona evra, od kojih su oko 70 odsto krediti međunarodnih finansijskih institucija.

Direktor kompanije "Bridge Power Investments" Milan Milić naveo je da ta češka firma planira da u narednih pet godina investira u Srbiji u još oko pet do sedam fabrika peleta nešto manjeg kapaciteta od onog u Doroslovu, kao i Dragan Relić, vođa projekta "Prima Energy", solarne elektrane u Beočinu, navedeno je u saopštenju VIP fonda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;