INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnovljene fasade u centru Sombora u senci ruina

24.06.2013. | Dnevnik

Od kada je pre nekoliko godina završena kompletna rekonstrukcija glavnog varoškog sokaka, Ulice Kralja Petra Prvog Oslobodioca, Somboru i njegovim žiteljima zaista mogu samo da zavide. Posle velikih polemika između arhitekata i komunalaca, s jedne i "zelenih" s druge strane, "na mišiće" su srušeni i gigantski platani, pa su najzad i neobarokne, klasicističke i secesijske fasade, do tada skrivene u mraku bujnih krošnji, sinule u punom sjaju.

Drveni tunel štiti od fasade koja otpada

Paralelno sa radovima na ovoj ulici, trgovačkom srcu grada, Grad je uspeo da "dovede u red" i zakupce varoških lokala, većinom banaka i prodavnica ekskluzivne robe, koji su morali da investiraju, zajedno sa stanarima na višim spratovima, ili sa samim Gradom, u obnavljanje i osvežavanje fasada, uz savete i punu kontrolu Pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina. Tako su najzad počeli da nestaju sa Glavne ulice nakazni aluminijumski i PVC portali izloga, a "boginjave" fasade, sa kojih su svako malo otpadale velike površine maltera, vrlo brzo su dovedene u stanje koje je za hvalu. Ipak, pokazalo se da u pojedinim slučajevima ni "svemoćna" država ne može da natera osiromašene stanovnike Glavne ulice da povedu računa o izgledu fasade, pa kao trn u oku, izgleda oronula zgrada, u čijem se prizemlju nalaze prodavnice "Čik" i nekadašnji "Nikolas". Zakupci lokala su, poštujući ugovore zaključene sa lokalnom samoupravom, svoj deo prizemne fasade renovirali, ali sprat iznad njih, onako derutan, izgleda sablasno i spreman za snimanje kakvog horor-filma. Kako je fasada postala opasna i za prolaznike, gradska Direkcija za izgradnju je pribegla ružnom, ali neophodnom rešenju, pa je postavljena drvena nadstrešnica duž ovog, nekada prelepog, zdanja.

Da je ovo jedini slučaj ruženja fasada, ni po jada. Mada je decenijama unazad, doslovno od momenta izgradnje, zbog njene arhitektonike imala brojne kritičare i čak mrzitelje među Somborcima, betonsko zdanje nekadašnje Robne kuće "Beograd" od privatizacije 2007, zvrji prazno i zapušteno, kontapunkt jednom od najepših trgova u ovom delu Evrope, onom Svetog Georgija. Vlasnik, beogradski "Verano" godinama unazad obećava da će obnova najvećeg trgovačkog objekta u gradu početi "koliko s’ proleća", ali od najava nikad ništa. Ruženju grada, ali i izazivanju opasnosti po prolaznike, ovim zdanjima se pridružila i stara stambena dvospratna zgrada smeštena na Vencu Radomira Putnika, tik pored velepnog zdanja Preparandije, zadužbine patrijarha Georgija Brankovića, sada na staranju ovdašnjeg Pedagoškog fakulteta. Dok nedavno obnovljena Preparandija svojim izgledom i sadržajem (Pedagoški muzej i stalne postavke Slikara Save Stojkova i Pavla Blesića) služi na diku Somboru, zgrada pored nje je dobila prinudni aneks, tačnije drveni "tunel" koji štiti prolaznike od komada fasade koji otpadaju u redovnim vremenskim razmacima, a najčešće posle kakve kiše i salauke.

Ruglo preko puta pozorišta

Odnedavno, tačnije od prošle godine, ovoj neslavnoj listi se pridružio i nekada znameniti restoran i prenoćište "Renesansa" u Ulici Zlatne Grede, još jedne od centralnih saobraćajnica Sombora. Naime, prošlog leta, ovaj jednospratni objekat je namerno zapaljen, piroman je čak i uhvaćen, ali zbog brojnih naslednika, koji se evidentno ne mogu dogovoriti ni o prodaju, niti o obnavljanju ovog objekta, onako nagoreo i bez krova, služi za okupljanje narkomana i beskućnika.

Ipak, svojevrsni "šampion" ruženja grada je pravi kompleks uyerica na Trgu Koste Trifkovića, vizavi Narodnog pozorišta, s jedne i Gradskog muzeja s druge strane, predivnih baroknih monumentalnih građevina, pored odavno napuštene Evangeličke crkve. Propalih krovova i polusrušenih zidova, ruži i susedni, nedavno podignuti hostel "Andrić" i skoro dvadeset godina unazad, kao prava građevinska avet, straši prolaznike i posetioce Sombora, a nerešeni imovinsko-pravni odnosi oko ovog objekta zakonski ne dozvoljavaju nikakvu intervenciju Grada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;