INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Wind Vision" u Kikindi gradi elektranu na biomasu

10.06.2013. | Dnevnik

Predsednik Opštine Kikinda Savo Dobranić i direktor belgijsko-holandske firme "Wind Vision" Jakob Jan Ferveda potpisali su Sporazum o saradnji. Na ovaj način stvoreni su uslovi za buduću saradnju u proizvodnji električne i toplotne energije iz biomase. Pregovori o realizaciji projekta započeli su pre godinu dana, a potpisivanjem Sporazuma ozvaničava se početak investicije.

- Radi se o novim, obnovljivim vidovima energije. Sporazum je značajan i za poljoprivrednike, jer će moći da ostvare dodatni prihod. Ostaci u polju koji su do sada paljeni, ili preoravani, prodavaće se novom preduzeću koje će biti formirano. Građanima naše opštine obezbedićemo sigurniju i jeftiniju energiju – istakao je Dobranić.

Direktor firme "Wind Vision" rekao je da je ova firma, zajedno sa opštinom Kikinda, protekle godine radila na definisanju projekta jedinstvenog u Srbiji.

- U prvoj fazi izgradićemo postrojenje koje će proizvoditi i toplotnu i električnu energiju. Druga faza podrazumeva izgradnju postrojenja iste snage, kao pojačanje prvom postrojenju. Bićemo odgovorni za finansiranje, inženjering i rad na projektu. Za rad postrojenja na biomasu koristiće se slama, kukuruz, pšenica i drugi usevi. Sirovine će se obezbeđivati iz opštine, a gas ćemo proizvoditi u gasifikatoru. Generator će proizvoditi električnu energiju, a nusproizvod biće toplotna energija koja će odlaziti u sistem daljinskog grejanja – rekao je Jakob Jan Ferveda.

Ambasador Belgije u Republici Srbiji Alen Kundicki dodao je da mu je drago što je ostvarena saradnja sa Opštinom Kikinda.

Projekat će takođe ispoštovati sve regulative i zakone o zaštiti životne sredine. Odgovoriće na sve veće energetske potrebe, a smanjiće emisiju štetnih gasova. Doprineće i otvaranju novih radnih mesta i boljem životu građana. Aleksandar Stojkov, iz pokrajinskog Fonda za podršku investicija u Vojvodini rekao je da je u proteklom periodu sve veće interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije. Malo je operacionih energana i elektrana, a nedostaje i ugovor o otkupu struje koji treba da se reguliše između EPS-a i proizvođača.

Investicija je vredna 15 miliona evra, a Kikinđani će dobiti mogućnost da se snabdevaju toplotnom energijom čitave godine. Lokalna samouprava dobiće mogućnost da određuje cenu grejanja, kao i da privuče investitore koji traže jeftiniju i sigurniju energiju. Projekat treba da se realizuje do oktobra 2014. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;