INFONET-468X60-BANNER

Republički geodetski zavod priprema digitalnu arhivu katastra za područje Kosova i Metohije

04.06.2013. | Tanjug

Republički geodetski zavod priprema digitalnu arhivu katastarske dokumentacije za područje Kosova i Metohije, izjavio je juče direktor Zavoda, Zoran Krejović.

On je, na otvaranju šeste regionalne Konferencije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka u Beogradu, rekao da RGZ Srbije sprovodi aktivnosti "pripreme i obezbeđenja uslova za skeniranje i uspostavljanje digitalne arhive katastarske dokumentacije za područje KiM, u okviru primene sporazuma, kao i iz preuzetih obaveza iz ranijih pregovora".

Krejović je naveo da RGZ treba u određenom roku da skenira dokumentaciju i organizuje sukcesivnu primo-predaju.

Prema njegovim rečima, RGZ takođe treba da pomogne Vojnogeografskom institutu Vojske Srbije da obavi skeniranje aerofotogrametrijskih snimaka i podataka merenja sa područja bivših jugoslovenskih repubika.

To se radi specijalnim skenerima, koje nije lako obezbediti, dodao je Krejović.

Organizator šeste regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka je Republički geodetski zavod, uz podršku "Inspiration" projekta.

Krejović je istakao da je zahvaljujući regionalnim konferencijama o katastru, saradnja katastara sa susednim zemljama pokrenuta sa "mrtve tačke".

Cilj regionalne konferencije, koju je otvorio srpski ministar građevine Velimir Ilić, jeste razmena iskustava između geodetsko-katastarskih institucija u regionu radi modernizacije sistema zemljišne administracije i izgradnje infrastrukture prostornih podataka.

- Ova tema je jako važna u Srbiji zbog legalizacije objekata i kako bi se ubrzalo izdavanje građevinskih dozvola, jer imamo otežanu razmenu podataka nadležnih službi - rekao je Krejović.

Republički geodetski zavod je, kako je naveo, preuzeo i obavezu pripreme podataka u procesu restitucije i upisa u katastar nelegalnih objekata u zemlji, kao i proveru katastarskih parcela za saradnju sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, "Al Dahrom" u oblasti poljoprivrede.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;