SFSOPLATE-468X60-BANNER

Počinje uređenje Carskog letnjikovca

29.05.2013. | Politika

Završna arheološka istraživanja na Medijani, između Niša i Niške Banje, kojim su obuhvaćeni Vila sa peristilom i objekti koji su direktno povezani sa njom, ovih dana privode se kraju. Time će biti okončana prva i započe će druga faza uređenja Medijane uoči centralne proslave 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, koja će krajem leta i početkom jeseni biti organizovana u Nišu. Ogroman posao na Medijani realizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, kaže direktorka Elena Vasić Petrović.

- Završetkom višemesečnih istraživanja na ovom lokalitetu stvaraju se uslovi za postavljanje zaštitne konstrukcije koja će omogućiti otkrivanje mozaika i prezentaciju izuzetnih arheoloških vrednosti u godini jubileja Milanskog edikta. Arheološka istraživanja i podizanje zaštitne konstrukcije finansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Do sada je u istraživanja uloženo oko 18 miliona dinara, a za izgradnju konstrukcije će biti namenjeno dodatnih 120 miliona – rekla je Elena Vasić Petrović.

Kada je reč o zaštitnoj konstrukciji na Medijani, koja će biti površine veće od jednog hektara (oko 11.000 kvadratnih metara), direktorka niškog zavoda kaže:

- U toku su javne nabavke za predstojeće radove na izradi konstrukcije kojom će biti zaštićeni Vila sa peristilom, najreprezentativniji objekat, ali i muzejski objekat. Pokrivanjem znatnog dela ovog arheološkog lokaliteta biće omogućeno i otkrivanje mozaika i prezentacija najvrednijeg na Medijani, što do sada na otvorenom nije bilo moguće.

Pratećim aktivnostima predviđena je i konzervacija i delimična rekonstrukcija pojedinih elemenata arhitekture na Medijani, čime će biti stvoren poseban vizuelni izgled ovog dela jednog od najpoznatijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta u našoj zemlji. Radovi na podizanju zaštitne konstrukcije Vile sa peristilom i mozaika na Medijanu treba da počnu prvih dana jula i da se završe do kraja septembra ove godine, neposredno uoči centralne proslave jubileja Milanskog edikta u Nišu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER

REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;