INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zašto izgradnja moravskog koridora još nije počela?

16.05.2013. | Blic

Iako je ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović još početkom godine najavila da će izgradnja moravskog koridora početi 1. maja kod sela Koševi, rok je prošao, a nema ni nagoveštaja kada će krenuti izgradnja auto-puta koji je za gradove pored Zapadne Morave pitanje opstanka.

Prva etapa moravskog koridora trebalo je da bude od sela Koševi do Mrzenice u opštini Ćićevac.

- Nemamo informacija kada će početi izgradnja puta Pojate-Preljina. U ime grada Kruševca zadužena sam da 24 sata budem na raspolaganju nadležnima iz Ministarstva. Povremeno ih pozovem da vidim dokle se stiglo i uvek me uveravaju da sve teče po planu. Nama je jako važno da radovi počnu što pre, jer se nadamo da će biti angažovane firme iz Kruševca. Međutim, još nije počelo ni formiranje gradilišta – rekla je Biljana Timotijević Arsić iz Direkcije za izgradnju.

Od Jasičke petlje do Pojata, moravski koridor kroz teritoriju Kruševca prolazi u dužini od 11,5 kilometara. Projektna dokumentacija je urađena, ali je eksproprijacija završena samo oko Kruševca. Lokalne građevinske firme sa nestrpljenjem očekuju početak radova.

- Početkom godine imali smo sastanak u vezi sa auto-putem. Ne znamo dokle se stiglo. Građevinski sektor u Kruševcu je u teškoj situaciji, nema puno poslova, a angažovanje na moravskom koridoru bi svima puno značilo – ističe Miomir Božilović, vlasnik GP "Vlasinac Igda".

U Ministarstvu regionalnog razvoja kažu da je predugovor o izgradnji dva regionalna autoputa, moravskog koridora i autoputa od Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku goru, potpisan još krajem 2012.

- Ministarstvo je 27. februara predalo predlog finalnog ugovora kineskoj firmi CRBC, a intenzivno su vođeni sastanci radi usaglašavanja svih detalja i po pitanju cene i po kvaliteta puta i tehničkih uslova. Jedna od stvari na kojoj insistira srpska strana jeste učešće domaćih građevinskih preduzeća i to sa cenama približnim onima koje su ugovorene sa kompanijom CRBC – kažu u Ministarstvu. - Očekujemo finalizaciju dogovora svakog dana, ali to ne zavisi samo od nas, već i od kineske kompanije - navode u Ministarstvu regionalnog razvoja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;