INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najavljen završetak regionalnog kapitalnog vodoprivrednog objekta "Selova" kod Kuršumlije

29.04.2013. | Novosti

Pre 27 godina započeti radovi na akumulaciji "Selova", iz koje bi se vodom snabdevale opštine Kuršumlija, Blace, Prokuplje, Merošina i veći deo grada Niša, trebalo bi ponovo da budu nastavljeni u martu ili aprilu sledeće godine.

- Ovaj kapitalni objekat zaslužuje apsolutni prioritet. Predstoji nam da u narednih nekoliko meseci proverimo dokumentaciju i vidimo šta bi, eventualno, trebalo menjati, kako bi posle toga započeli radovi – rekao je direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović prilikom obilaska akumulacije s čelnicima Niša i okolnih opština.

Optimalni rok da se napuni akumulacija, dodao je Puzović, jeste dvadesetak meseci. Iako je budžet za ovu godinu restriktivan, postoji nada da može da se obezbedi 20 miliona dolara, koliko nedostaje da se završi prva faza radova.

- Nashvatljivi su nebriga i nezainteresovanost vladajućih garnitura u prethodnom periodu da jedan ovakav prirodni benefit ne bude stavljen u funkciju – rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. - Sada postoji i apsolutna spremnost da se ovaj posao privede kraju. Pored susednih opština, samo Niš bi rešio pitanje vodosnabdevanja s pijaćom, ali i neophodnom količinom tehničke vode. Konkretno, naš grad bi dobio 1.600 litara vode u sekundi, što bi apsolutno zadovoljilo potrebe u najsušnijem periodu.

Projektom je predviđena i izgradnja dveju elektrana na samoj brani, osam mini-hidroelektrana, ribnjak i sportski tereni u okviru turističke ponude. Uz obezbeđenje neophodnih sredstava, njegova realizacija je uslovljena i rešavanjem imovinskih odnosa (za izuzeto zemljište) i izmeštanjem regionalnog puta.

Kamen temeljac za izgradnju "Selove" postavljen je 1986. godine. Za branu dugačku 527 metara, do sada je utrošeno 42 miliona kubika materijala. Samo od 2004. do 2007. godine u ovaj projekat je investirano oko 14 miliona dolara, a posle toga nije bilo novih ulaganja. Da li će se sada krenuti s mrtve tačke kako bi "Selova" bila završena do 2016. godine, ostaje da se vidi. Obećanja su pala, ali će, ipak, najviše toga zavisiti od neophodnih 20 miliona dolara.

Put do banje

Predsednik opštine Kuršumlija, Rodoljub Vidić, kaže da će, u sklopu "Selove", biti izgrađen i put prema Lukovskoj banji, koja je sve poznatija i popularnija, jer je sada u veoma lošem stanju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;