U toku radovi na rekonstrukciji Doma vojske u Valjevu

12.03.2013. | E-kapija

Radovi na rekonstrukciji Doma vojske su u punom jeku i do 19. aprila se očekuje da bude završena prva faza rekonstrukcije fasade i krova jednog od najlepših objekata u gradu, saopšteno je na sajtu grada Valjeva. Da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, uverili su se predstavnici grada na čelu sa gradonačelnikm Stankom Terzićem, koji su obišli zgradu Doma vojske.

- Nakon zemljotresa u Mionici 1998. i NATO bombardovanja 1999. godine objekat je doživeo značajna oštećenja. Početkom 2000. godine organizovali smo Inicijativni odbor zadužen da sanira zgradu Doma vojske. Urađeni su betonsko-armirački radovi u podrumu i na tavanu i radovi su zaustevljeni. Prošle godine, nakon 12 godina su radovi nastavljeni. Krenuli smo da sređujemo krov, menjamo stolariju i sređujemo fasadu. Sa Ministarstvom odbrane smo 2011. godine postigli dogovor o preuzimanju ovog objekta. Procenjena je vrednost 517.000 evra. Valjevo je Ministarstvu odbrane ustupilo četiri stana, vrednosti 144.000 evra. Preostalih 373.000 evra otplaćujemo četiri godine. Prošle godine smo isplatili 93.000 evra i grad će izmiriti u naredne tri godine svoje obaveze – izjavio je Terzić.

On je napomenuo da dok ne oprede namenu objekta, trebalo bi uraditi ostale radove. Stara zgradu u kojoj je nekad bila bilijar sala, a koja se urušila, trebalo bi da se sruši. Takođe, u planu je saniranje ograde. Urađen je projekat sanacije eksterijera, a izvođenje radova je povereno građevinskom preduzeću "Neimar projekt" iz Niša.

Dragana Đenić, koordinatorka projekta, rekla je da je grad temeljno i ozbiljno pristupio izvođenju radova na ovom objektu, imajući u vidu značaj zgrade za sve građane Valjeva.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture je uradio projekat sanacije krova i restauracije fasade i fasadne stolarije. U budžetu je opredeljeno 20 miliona dinara za ove radove. U decembru smo započeli radove, iako je to vreme koje nije pogodno za građevinske poslove. Svi smo bili skeptični šta će moći da se uradi u tom periodu. Vreme nas je poslužilo, jer je bila blaga zima, ali i požrtvovani izvođači, koji su uložili ozbiljan rad – rekla je Đenić.

Autor projekta Tihomir Dražić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i predstavnik nadzornog organa Aleksandar Lazarević iz Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva su rekli da su zamenjeni svi oštećeni delovi krovne konstrukcije, krov je pokriven novim crepom, urađeni su i montirani novi prozori, završene su limarske opšivke. Objekat je sada zaštićen od prokišnjavanja i zaustavljeno je dalje propadanje.

- Predstoji restauracija limene kupole, njeno čišćenje i zaštita, restauracija drvene stolarije, gletovanje i bojenje fasade – rekao je Aleksandar Lazarević.

Velibor Đorđević, iz Direkcije za izgradnju Valjeva je najavio postavljanje gromobrana i pratećeg uzemljivača, kao i dekorativne rasvete.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...