INFONET-468X60-BANNER

Za evropske puteve 300 milijardi evra (video)

31.01.2013. | RTS

Ove godine, samo u Evropi, planirano je ulaganje u infrastrukturu od 300 milijardi evra. Čak 70 odsto projekata gradiće se na severu, u Nemačkoj i skandinavskim zemljama. Jug Evrope – Španija, Italija, Portugalija i Francuska, gledaće da završe ono što je započeto pre pet-šest godina.

U nemačkoj Privrednoj komori i Udruženju građevinara kažu da je došlo vreme za kapitalne objekte, a da je prošlo vreme za stanogradnju i izgradnju poslovnih zgrada.

 

Ako je investitor 2008. godine uložio jedan evro u infrastrukturu, posle samo godinu dana zaradio je sedam do osam evra. Danas, kažu nemački građevinari, tolika zarada može da se očekuje tek za pet do šest godina.

Van Evrope, kapital u infrastrukturi može brzo da se okrene jedino u Indiji, Kini i Brazilu, dok je Rusija još u recesiji, naročito u stanogradnji. Dan Rosegarde, tvorac "pametnih puteva" u Holandiji kaže da će narednih godina sever Evrope ulagati u obnovljive izvore energije, vetro-parkove, hidrocentrale, a obale će se uređivati korišćenjem energije plime i oseke.

"Potrebna je još moćnija mreža autoputeva i izmeštanje saobraćaja iz gradova", kaže Dan Rosegarde.

Evropa traži kvalitetnije i dugovečnije građevinske mašine. U Kini je drugačiji trend, mašine se brzo menjaju i vek trajanja im je manji.

"Kineski proizvođači prave kopije zapadnih mašina, koje su mnogo jeftinije. Koriste svoju tehnologiju, tako da se kinesko tržište može osvojiti samo podizanjem licencnih fabrika na njihovoj teritoriji", kaže Andreas Lersner iz Nemačke privredne komore. Kvalitet evropskih fabrika daleko je iznad kineskih, kažu eksperti.

Stevan Busner iz "Mercedes" kamiona kaže da građevinske mašine i kamioni mogu da se otplate za dve do pet godina.

"Posle toga, ako su dobro održavani, mogu da se prodaju u Africi i Južnoj Americi za 30 odsto vrednosti, gde mogu da se koriste još najmanje pet godina", kaže Busner.

Poslovi u trećem svetu ne mogu se naplatiti u novcu, već samo u sirovinama, poručuju nemački građevinari. Tako velike evropske kompanije za infrastrukturu postaju i trgovačke, što smanjuje profit i povećava troškove.

P>

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;