Potencijalni ruski partner za "Železaru" 26. septembra obilazi pogone u Smederevu i Šapcu

25.09.2012. | Večernje novosti

Zbog zaustavljanja proizvodnje u "Železari Smederevo", privreda Srbije, ali i grad, trpe ogromne gubitke. Svi čekaju strateškog partnera iz Rusije čija će delegacija, prema sazanjima "Novosti", u sredu obići pogone smederevske čeličane.

Svaki treći radnik u Smederevu radi u "Železari" i prima 60% zarade. To znači da su finansijske posledice gašenja visokih peći izražene kroz milionski minus i to bez preciznog roka do kada će on pritiskati grad. Niko ne može precizno da izračuna koliko zaustavljanje proizvodnje košta građane i grad. U gradskoj upravi kažu da se posledice još ne mere minusom u gradskoj kasi.

- Do ovog trentuka zaustavljanje proizvodnje u "Železari" nije se negativno odrazilo na punjenje budžeta, a prihodi od poreza na zarade su na nivou prošlogodišnjih - kaže Bojan Milutinov, ovlašćeno lice za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Osim radnika, najviše su pogođeni trgovci i uslužne delatnosti.

- Trgovine, zanatske i uslužne delatnosti veoma trpe zbog ovakvog stanja, jer beleže najmanje 20% manje posla i zarade. Ono što brine jeste podatak da je za devet meseci ove godine, prema zvaničnim podacima Gradske uprave, i dalje broj zatvorenih radnji veći od broja otvorenih - kaže Branislav Danković, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Smedereva.

U Saopštenju o zaustavljanju proizvodnje, menadžment fabrike izneo je očekivanja da će ona biti uspostavljena najkasnije krajem septembra, kako bi se obezbedilo snabdevanje kupaca i izvoz. To se, međutim, nije dogodilo.

U fabrici je od 5.500 tek nešto više od 1.000 radnika obezbeđenja i održavanja. Do kad će takvo stanje trajati, radnici ne znaju, a ni sindikati nemaju zvanične informacije.

- Nemamo novih informacija, osim onoga što pročitamo u štampi. Radnici su zabrinuti, sve oči su uprte u Vladu. Sindikati su u Vladi dogovorili sastanke jednom mesečno, kako bi nas informisali o aktivnosti na pronalaženju strateškog partnera - kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisog sindikata metalaca "Nezavisnost".

Velike posledice trpi i država koja je saopštila da će zbog "Železare" biti dodatno pogoršan spoljnotrgovinski bilans, pa će deficit platnog bilansa dostići rekordnih 10% bruto domaćeg proizvoda.

Država ne saopštava sa kojom ruskom kompanijom pregovara o strateškom partnerstvu. "Novosti" saznaju da su predstavnici potencijalnih kupaca iz Rusije, koje pominju državni funcioneri, u Srbiji, i da će ovih dana obići pogone Železare u Šapcu i Smederevu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...