INFONET-468X60-BANNER

Banke već primaju zahteve za nove kredite koje subvencioniše država

10.09.2012. | Večernje novosti

Pojedine banke već su počele da primaju zahteve za nove subvencionisane kredite, koje privrednici željno iščekuju. Vlada Srbije je krajem avgusta donela uredbu koja omogućava da se privredi odobri ukupno milijardu evra subvencionisanih kredita u narednih godinu dana, od čega bi 300 miliona evra trebalo da bude plasirano do kraja ove godine.

Dotirani zajmovi iz ovog programa namenjeni su unapređenju likvidnosti domaćih preduzetnika i preduzeća, kao i investicijama u trajna obrtna sredstva. Pozajmice su u dinarima, sa kamatnom stopom od 10,5%, i vezane su za evro, sa kamatnom stopom od 3,5%. Uslov preduzećima koja ih dobiju jeste da tokom korišćenja pozajmice ne smanjuju broj zaposlenih.

Za male firme i preduzetnike maksimalan iznos kredita je 30 miliona dinara, za srednja preduzeća 200 miliona. Velika preduzeća mogu da se zaduže do 400, odnosno 600 miliona, ukoliko se pretežno bave izvozom. Svi krediti iz ovog programa se odobravaju sa rokom otplate do 18 meseci, uz period odložene otplate od pet meseci.

- Ekspoziture ProCredit banke od prošlog ponedeljka primaju zahteve, a počele su da odobravaju subvencionisane kredite za likvidnost preduzećima i preduzetnicima - kaže Dejan Janjatović, član IO ove banke.

- Naši savetnici su već obavestili veliki broj privrednika o pogodnostima ovih kredita, koji im omogućavaju da stabilizuju i unaprede poslovanje, ulože u zalihe, sirovine, repromaterijale...

Postupak odobravanja kredita, ukazuje Janjatović, izuzetno je brz i jednostavan.

- Uslovi pod kojima ćemo odobravati pozajmice iz ovog programa su izuzetno fleksibilni. Potrebno je da zainteresovani privrednik posluje najmanje godinu dana, da je u prethodnom periodu imao promet od najmanje milion dinara i da je u mogućnosti da uzetu pozajmicu uredno otplaćuje - ističe Janjatović.

Societe Generale banka će takođe učestvovati u vladinom programu subvencionisanih kredita privredi. Kako je rekao Frederek Kuan, predsednik IO Societe General, namera banke je da što pre počne da prima zahteve i odobrava kredite. Ova banka veoma vodi računa o riziku prilikom odobravanja pozajmica, odnosno o tome da klijent može da otplati kredit.

Statistika pokazuje da svako peto preduzeće u Srbiji danas ima problem sa vraćanjem kredita, ali ima i drugačijih primera. Tako je redovnost klijenata ProCredit banke izuzetno visoka i čak četiri puta bolja od proseka na domaćem bankarskom tržištu. Redovnost preduzeća i preduzetnika u otplati subvencionisanih kredita je još bolja.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;