INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

CWP sledeće godine počinje izgradnju prvog vetroparka u Srbiji

17.07.2012. | Bizlife

Predsednik američke kompanije Continental Wind Partners (CWP) koja planira da u naredne četiri godine investira 450 miliona evra u razvoj vetroparka "Čibuk" u Kovinu, izjavio je u Novom Sadu da Srbija, a naročito Vojvodina, ima veliki potencijal za korišćenje vetra kao izvora energije.

Izgradnja prvog vetroparka u Srbiji odvijaće se u dve faze. Početak izgradnje planiran je za kraj leta naredne godine. Prva faza tokom koje će biti postavljeno prvih 60 vetroturbina trebalo bi da bude okončana 2014. godine, dok je završetak celokupnog projekta planiran za kraj 2015. godine. Kapacitet vetroparka iznosi 300 MW sa planiranih 100 do 130 turbina i biće sedmi najveći vetropark u Evropi koji će moći da zadovolji potrebe za strujom za više od 30.000 domaćinstava.

„Turbine će morati da budu uvezene, s obzirom da ih u Srbiji niko ne proizvodi, ali će izgradnja kompletne infrastrukturne mreže, kako tornjeva tako i neophodnih puteva, biti poverena lokalnim kompanijama,“ rekao je Mark Krendal za Bizlife portal.

Srbija je trenutno jedina zemlja u Evropi u kojoj vetroparkovi još uvek ne postoje, a Mark Krendal je naglasio da ovakva investicija doprinosi energetskoj sigurnosti zemlje, omogućava smanjenje uvoza struje a ujedno otvara prostor za razvoj investicija i unapređenje lokalne infrastrukture i nova radna mesta tokom izgradnje.

Vetroturbine neće biti postavljene u naseljenim mestima, pogodnost je što sami stubovi ne zauzimaju dosta mesta, a otkupljeno zemljište biće dato na trajno obrađivanje.

Srbija je sa prosečnom godišnjom jačinom vetra od 7 m/s jedna od vetrovitijih zemalja u Evropi. „Istočna Vojvodina predstavlja najpogodniju teritoriju za izgradnju vetroparka, a nakon ovog područja trebalo bi razmisliti o jugoistočnoj Srbiji. Ipak, izgradnja vetroparka u ovoj oblasti je nešto komplikovanija zbog brdovitog predela, ali i neodstatka infrastrukture za prenos energije, što i povećava iznos investicije“, rekao je Krendal.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;