Predstavljen projekat uređenja priobalnog dela arheološkog lokaliteta u Vinči

05.04.2012. | E-kapija

U Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Vinči 4. aprila je održana prezentacija projekta uređenja priobalnog dela arheološkog lokaliteta u Vinči – "Vinčanski urbani džep", koji podržava beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Projekat "Urbani džepovi Beograda" bavi se mogućnostima i načinima uređenja javnih zelenih površina u urbanom okruženju vraćajući im ekološku i socijalno-kulturološku funkciju u odnosu na potrebe lokalnog stanovništva.

Uređenje priobalnog dela arheološkog lokaliteta u Pinči – "Vinčanski urbani džep" jedan je u nizu projekata – urbanih džepova, koji se izvode na 24 lokacije na 12 beogradskih opština.

Opština Grocka je prepoznala priobalni deo arheološkog lokaliteta "Belo brdo" u Vinči kao prostor koji je najznačajniji za opštinu i koji treba urediti, jer se radi o neolitskom naselju iz perioda od 5300. do 4200. godina p.n.e, od velikog kulturno-istorijskog značaja.

Prema GUP-u Beograda, ceo arheološki lokalitet bi trebalo da bude arheološki park, ali je izrada projekta i realizacija takvog parka moguća tek nakon završenih arheoloških istraživanja, koja su u toku i trajaće još dugi niz godina.

Ovim projektom predviđa se uređenje do sada istraženog priobalnog (donjeg) dela lokaliteta, tačnije sanacija postojećeg stanja i pejzažno uređenje prostora koji će biti deo budućeg arheološkog parka.

Projektom su predviđena rešenja koja treba da zaštite prostor od klizanja tla, da spreče neprimereno korišćenje prostora i da prostor dobije novi ambijent koji ukazuje na kulturnu vrednost i značaj lokaliteta. Namena prostora je istraživačka, edukativna i turistička.

Rešenjem se predviđa uređenje prostora koji treba da sadrži informacije o neolitskom naselju, to jest da priča priču posetiocima. Prostor će moći da se koristi kao izložba na otvorenom, gde će replike osnova nekadašnjih neolitskih kuća biti stalne, ali će biti moguće i izložbe privremenog karaktera. Od ostalih sadržaja predviđaju se amfiteatar za povremene manifestacije, brojne informativne table, vidikovac, izlaz na vodu u vidu platforme, prateći mobilijar i dr.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste da se podrže dalja istraživanja na arheološkom nalazištu i inicira dalji razvoj projekta budućeg arheološkog parka.

Projekat se sprovodi pod nadzorom Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije mr Dragana Vujačića i grupe studenata budućih inženjera pejzažne arhitekture, kao i arheologa prof. dr Nenada Tasića i Dragana Jankovića, kustosa na lokalitetu "Vinča".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...