Švajcarski i francuski investitori u poseti Bogatiću

22.03.2012. | E-kapija

Kao rezultat prethodnih razgovora održanih u Beogradu, direktor kompanije "Green Renewable Energies" iz Ženeve, Sebastian Molina, sa saradnicima iz Francuske, posetio je opštinu Bogatić. Cilj posete je bio nastavak razgovora sa predsednikom opštine, Slobodanom Savićem oko mogućih investicija u izgradnju postrojenja koje će koristiti ostatke iz poljoprivrede za proizvodnju električne i toplotne energije, a osim toga obezbeđivati poljoprivrednicima đubrivo, kao sporedni proizvod u ovom procesu, saopštila je opština Bogatić.

Na zajedničkom sastanku, predsednik opštine i njegovi saradnici su detaljno pojasnili stranim partnerima koje su to prosečne godišnje količine kukuruzovine, slame, sena i drugih ostataka iz ratarske proizvodnje, kolike su dostupne količine suvišnog i nekorišćenog otpadnog drveta u vidu granja i ogranaka, a takođe i koja količina otpada se generiše u stočarskoj proizvodnji.

Osim ovoga, nastavljeni su razgovori i o mogućem otvaranju fabrike za proizvodnju opreme u postrojenjima za korišćenje obnovljivih izvora energije u Bogatiću, jer je cilj ovih investitora da proizvodnju za područje Jugoistočne Evrope izmeste u Srbiju.

Posle sastanka, strani gosti su obišli nekoliko lokacija na kojima bi se mogla prikupljati biomasa, lokacije za izgradnju postrojenja, kao i mesta za moguću izgradnju fabrike za proizvodnju opreme, a takođe su obišli i izvore geotermalne vode i lokacije za izgradnju hidroelektrane - predviđene Prostornim planom opštine Bogatić.

- Ono što smo danas videli u Bogatiću je zaista ogroman potencijal obnovljivih izvora energije u ovoj opštini. Mi smo zaista prijatno iznenađeni pre svega geotermalnim potencijalom, kao i mogućnostima za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije na biomasu. Hidropotencijal reke Drine, koja prolazi kroz ovu opštinu, kao i potencijal sunca izražen kroz broj sunčanih dana u godini, takođe nije zanemarljiv. Veoma smo prijatno iznenađeni načinom na koji je predsednik opštine pripremio dokumenta i potrebnu papirologiju, što nama umnogome olakšava veliki deo posla – izjavio je posle sastanka i obilaska potencijalnih mesta za elektrane koje bi koristile obnovljive izvore energije, Sebastian Molina, direktor švajcarske kompanije "Green Renewable Energy".

Sledeći korak, kako je dogovoreno u zaključku ove posete, jeste potpisivanje Protokola o investicionoj saradnji, prilikom prvog narednog dolaska ove grupe investitora u Srbiju, posle kojeg bi korak po korak usledio rad na realizaciji dogovorenih aktivnosti.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...