SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Potrebno 1,5 milijardu evra za energetsku infrastrukturu

08.03.2012. | Tanjug

U Srbiji je do 2020. godine potrebno uložiti oko 1,5 milijardu evra u razvoj energetske infrastrukture, a u regionu jugoistočne Evrope oko 240 milijardi evra, izjavio je juče izvršni direktor Instituta za energetiku jugoistočne Evrope IENEA Kostis Stambolis.

Ulaganja u Srbiju obuhvatiće izgradnju gasne infrastrukture, modernizaciju rafinerija, izgradnju elektrana za proizvodnju struje, kao i ulaganja od oko 600 miliona evra u obnovljive izvore energije, rekao je Stambolis, učestvujući na konferenciji o otvaranju energetskog tržišta u jugoistočnoj Evropi, koja se održava u Beogradu.

Od 240 milijarde evra, koliko je potrebno da se uloži u energetski sektor regiona, oko 55 milijardi evra biće uloženo u naftni sektor, oko 90 milijardi u oblast elekroenergetike, 24 milijarde u oblasti gasa i oko 20 milijardi evra u obnovljive izvore, naveo je Stambolis.

On je izrazio očekivanje da će te investicije biti realizovane, zbog značaja energetskog sektora za razvoj zemalja regiona i regionalnog energetskog povezivanja.

Stambolis je ocenio da se ekonomska kriza odražava na investciije u energetici, ali više u zapadnoj Evropi, gde je izraženiji uticaj krize iz evrozone, nego u istočnoj.

Stambolis je predstavljajući studiju regionalnog energetskog tržišta, koju je uradila IENEA, ukazao na veliku zavisnost zemalja regiona, od uvozne nafte i gasa i istakao značaj energetskog povezivanja i razvoja regionalne energetske infrastukture.

- Treba nam više cevovoda, posebno naftovoda, zbog energetske sigurnosti, a povezivanje u elekroenergetici postaće sve značajnije - rekao je Stambolis i naglasio da su najveći izazovi sa kojima se suočavaju zemlje regiona, velika zavisnost od uvoza nafte i gasa, nizak nivo diverzifikacije izvora energije i malog učešća obnovljivih izvora.

On je istakao da je u zemljama regiona izražen rast proizvodnje i potrošnje gasa i proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, iako je ona još na nezadovoljajućem nivou, a beleži se smanjenje potrošnje uglja i konstantan rast cena nafte, koja će sve više imati uticaj na ukupnu privredu zemalja regiona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;