INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvoreni Sajam i konferencija zelene gradnje

23.02.2012. | Gradjevinarstvo.rs

U prisustvu velikog broja učesnika, gostiju i predstavnika medija, danas je u Belexpo centru u Beogradu, otvoren Međunarodni sajam i konferencija zelene gradnje (Green Building Expo and Conference), koji će trajati do 25. februara.

Manifestaciju, na kojoj će najnovija saznanja iz ove oblasti predstaviti preko 20 vodećih svetskih stručnjaka iz osam zemalja, uz učešće više od 40 izlagača, koji će tokom tri dana prezentovati najnovije tendencije u zelenoj gradnji, otvorio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, Oliver Dulić. 

„Ovaj događaj je važan korak u velikom poslu koji i nas očekuje. Važno je pokazati srpskom tržištu da ovde postoje projektanti i konsultanti koji znaju kako se gradi zeleno, da postoje proizvođači i distributeri materijala koji imaju zelene proizvode, da imamo izvođače koji celokupnu zamisao održive gradnje mogu da sprovedu u delo, i naravno, da u Srbiji ima investitora koji znaju kako pametno da ulože novac i koji su vrlo dobro upoznati sa isplativošću zelene gradnje”, rekao je u svom obraćanju Oliver Dulić.

“Sajam i Konferencija zelene gradnje, predstavljaju u potpunosti inicijativu privatnog sektora i to je naročito važno istaći jer pokazuje da svest o tome šta je pravi put za dalji razvoj zaista postoji među građevinarima u Srbiji i da javne institucije nisu same u ovim naporima. U narednom periodu ćemo raditi na sinergiji javnog i privatnog sektora i nema sumnje da će  biti sve bliža saradnja javnih institucija i inicijativa poput ove koju predvodi Savet zelene gradnje Srbije. Pri tome sve treba da nas vodi svest o tome da gradimo za buduće generacije”, zaključio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja otvarajući Sajam i konferenciju.

U ime organizatora ovog događaja, prisutnima se obratila predsednica Saveta zelene gradnje Srbije, Marija Golubović.
“Idustrija zelene gradnje je u stalnom porastu u svetu, bez obzira na ekonomsku krizu koja se ogleda u skoro svim privrednim granama. Prema procenama Svetskog saveta zelene gradnje, 2013. godine 95 odsto gradnje u svetu biće održiva gradnja. Srbija ima veliki potencijal za razvoj ove industrije, i veoma mi je drago da i zvanične institucije to prepoznaju. Posebno se zahvaljujem Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja na podršci koju su nam pružili u organizaciji ovog događaja, kao i Gradu Beogradu, mnogobrojnim ambasadama, poslovnim udruženjima i medijima”, rekla je Marija Golubović.

Džeri Judelson, jedan od najeminentnijih svetskih stručnjaka iz oblasti zelene gradnje, koji je danas bio prvi govornik na Konferenciji, smatra da Srbija ima značajan potencijal u ovoj oblasti:

„Vaš nacionalni Savet, koji je uložio puno rada u organizaciju ovog značajnog događaja, može biti ključni katalizator za dijalog o prednostima zelenih zgrada i održivog razvoja. Ulazimo u eru nestašica resursa na globalnom planu i postoji potreba za uštedom energije, vode i upravljanjem otpada, ali i zdravijom, produktivnijom radnom snagom. Iskustva nam govore da mora postojati sinergija raznih vladinih inicijativa i resursa iz privatnog sektora da bi se razvila lokalna industrija zelene gradnje. Mislim da Srbija može razviti sopstveni put ka višim stepenima održivog razvoja, koji bi mogao postati model za ceo region“, rekao je Judelson.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

MLG
MLG
BAČKI PETROVAC
www.mlg.rs

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;