INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Otvoreni sajmovi energetike i ekologije na Beogradskom sajmu

15.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Juče su na Beogradskom sajmu otvoreni 19. Međunarodni sajam energetike i 20. Sajam zaštite životne sredine "Ecofair", na kojima učestvuje više od 50 izlagača iz Srbije i inostranstva. Ove manifestacije, koje se održavaju pod sloganom "Poruka je u prirodi", trajaće do 16. oktobra.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pexels)

Sajamske manifestacije otvorili su Stefan Srbljanović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, i Ivana Hadži Stošić, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, prenela je Beta.

Hadži Stošić je naglasila važnost ove manifestacije jer okuplja aktere iz različitih sektora, pružajući priliku za razmenu iskustava i primere dobre prakse. Ona je ukazala na napore koje Ministarstvo ulaže u izgradnju regionalnih i reciklažnih centara, sa posebnim osvrtom na projekte u Pirotu i selu Kalenić u Ubu, dok je do kraja godine u planu izgradnja centra u Užicu.

Prema njenim rečima, do 2027. godine biće izgrađeno devet ovakvih centara, koji će biti ključni za unapređenje reciklaže i razvoj cirkularne ekonomije, kao i saniranje nesanitarnih deponija širom Srbije.

Na ovim sajmovima posetioci će imati priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti energetske efikasnosti, koja je ove godine centralna tema.

Srbljanović je istakao da je energetska efikasnost jedan od glavnih ciljeva Ministarstva energetike i da se sprovode brojne mere i programi u cilju racionalnog korišćenja energije i smanjenja potrošnje.

Posetioci mogu da se informišu o projektima Ministarstva rudarstva i energetike na njegovom štandu gde su predstavljeni različiti programi energetske sanacije domaćinstava, stambenih i javnih objekata.

Na sajmu "Ecofair" se predstavnici različitih sektora, uključujući proizvođače opreme, distributere, reciklere, kao i lokalne samouprave, bave temama održivih praksi, obnovljivih izvora energije, reciklaže i upravljanja otpadom, kao i drugim ekološkim inicijativama.

Cilj je razmena iskustava i pronalaženje rešenja koja doprinose zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti.

Sajmovi se održavaju  u Hali 3, radno vreme je od 10 do 17 časova, a ulaznice koštaju 500 dinara za pojedinačne posete, odnosno 300 dinara za grupne. Parking u okviru sajma naplaćuje se po ceni od 200 dinara po satu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;