Počela izgradnja hotelskog kompleksa na geotermalnom izvoru u Bogatiću

13.01.2012. | Večernje novosti

Na izvorištu geotermalne vode u Bogatiću, Kompanija "Termalna rivijera" počela je izgradnju modernog turističkog kompleksa sa akvaparkom i hotelima koji će godišnje moći da ugosti 600.000 posetilaca.

Pionirski poduhvat za vrlo kratko vreme, mogao bi najveću srpsku žitnicu Mačvu da pretvori u najpoželjniju turističku destinaciju u ovom delu Evrope.

- Ispod ravnice prostire se vrelo jezero, koje su pre tri decenije otkrili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Na sedam eksperimentalnih bušotina, temperatura vode iznosila je čak 80 stepeni, a kasnija istraživanja pokazala su da je količina termalnih voda u podzemnom basenu Mačve, srazmerna moći od oko 300 milijardi litara nafte ili tri biliona kilovata električne energije.

- Prva faza radova, koja podrazumeva veliki rekreativni bazen od 3.650 kvadrata, trebalo bi da bude završena do juna ove godine - kaže direktor "Termalne rivijere" Ljubiša Dragović.

- Na raspolaganju će biti 90 masažnih mesta, a u sredini bazena ostrvo sa restoranom, kapaciteta za 350 osoba. Planirali smo i dečji bazen sa atrakcijama u skladu s uzrastima.

Čitav projekat, prema utvrđenoj dinamici, trebalo bi da bude okončan do 2016. godine. Investitori procenjuju da će napraviti dobar biznis jer u okruženju žive četiri miliona stanovnika, a u neposrednoj blizini su i druge turističke lokacije - Drina, sa izuzetnim ribljim fondom i mogućnostima za splavarenje, rezervati prirode "Zasavica" i "Obedska bara"...

- Bogatić je prepoznao svoj interes ne samo u turizmu, već i u otvaranju 500 novih radnih mesta, koliko "Termalna rivijera" najavljuje. Biće to značajan priliv u opštinsku kasu - objašnjava Slobodan Savić, predsednik opštine Bogatić.

Savić kaže da je prava šteta što ovaj resurs mnogo ranije nije stavljen u upotrebu. Podseća da su stručnjaci koji su vršili testiranje eksperimentalnih bunara u Mačvi, zaključili da geotermalne vode potiču od velikog hidrogeotermalnog sistema, koji se prostire i ispod Posavotamnave, Srema i Semberije i ima površinu od čak 2.000 kvadratnih kilometara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...