Nedostaci domaćeg lizinga nekretnina

14.10.2011. | D.I. Krasić | Večernje novosti

Prve nekretnine na lizing u Srbiji moći će, tek 2012. godine, da nabave isključivo preduzeća. Ova opcija je i za građane i za preduzeća i dalje skuplja od kredita mada se zakon koji dozvoljava lizing nekretnina uveliko primenjuje. Problem je, pre svega, u poreskom tretmanu.

"Dok god porez na prenos apsolutnih prava treba da se plati dva puta za istu nekretninu, ova vrsta lizinga neće zaživeti na našem tržištu", rekla je Ana Ružić, direktor Raiffeisen leasing. Plaćanje 18% PDV na kamatu, takođe, čini lizing skupljim u odnosu na bankarski kredit, koji je ovog nameta oslobođen.

Predsednik upravnog odbora ALCS - Asocijacije lizing kompanija Srbije Vlastimir Vuković naglašava da je ovo udruženje više puta apelovalo na to da se izjednači poreski tretman bankarske kamate sa lizing naknadom. "Neravnopravan je tretman lizinga i kod investiranja u osnovna sredstva", objašnjava Vuković. "Jer kod lizinga nema mogućnosti da dobijete poreski kredit, tj. da od profita odbijete deo za investicije u, npr. proizvodnu halu nabavljenu putem lizinga."

Vuković kaže da će Asocijacija predložiti i da država omogući poreski odbitak korisniku lizinga, i to samo na otplaćeni deo u toku jedne godine, a ne na celu vrednost nekretnine.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...