INFONET-468X60-BANNER

Javni dijalog "Naplata toplotne energije prema utrošku"

05.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

U saradnji sa Ministarstvom infrastrukture i energetike, Agencijom za energetsku efikasnost, PU Toplane Srbije, Upravom za energetiku grada Beograda, preduzećima Grundfos Srbija, Brunata, Techem i Erste bankom, Centralno-evropski forum za razvoj je 4. oktobra 2011. organizovao javni dijalog Naplata toplotne energije prema utrošku. 

Dijalog je otvorio prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu infrastrukture i energetike. Na Javnom dijalogu bilo je reči o značaju uvođenja naplate toplotne energije prema utrošku, neophodnoj tehnologiji i načinima na koje je moguće obezbediti sredstva za njihovu nabavku, kao i primerima dobre prakse i ekonomskim efektima primene naplate prema utrošku u lokalnim zajednicama koje ovaj koncept već koriste.

"Skup pokriva vrlo značajnu temu koja je u vezi sa Ministarstvom infrastrukture i energetike. Kada je reč o naplati prema potrošnji za toplotni i bilo koji drugi oblik energije, za Ministarstvo je pitanje kada, a ne da li će se realizovati. Mi nemamo više vremena da čekamo", naglasio je prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu infrastrukture i energetike

Kako je istakao Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku grada Beograda, ugrađivanjem termostatskih ventila, delitelja toplote, zamenom dotrajalih prozora i korišćenjem softvera za obračun prema utrošku, u svim stanovima koji su na daljinsko grejanje u Beogradu biće omogućeno smanjenje potrošnje energije do 20%, što bi dovelo do smanjenja troškova Beogradskih elektrana za energente za oko 30 miliona evra godišnje. U isto vreme, smanjila bi se i emisija CO2 u Beogradu za oko 120.000 tona godišnje, izjavio je Stojanović. 

"Želeći da promovišemo navedene vrednosti i svoju politiku, odlučili smo da učestvujemo u ovom Javnom dijalogu. Kompanija Grundfos kreira proizvode i rešenja koja pomažu našim klijentima da sačuvaju prirodne resurse i smanje uticaj na klimu. Proizvodimo i ugrađujemo u naše proizvode visokoefikasne motore, koji su posebno projektovani za uštedu električne energije. Grundfos je društveno odgovorna kompanija i preuzimamo aktivnu ulogu u društvu oko nas", izjavio je Vanja Daničić, menadžer kompanije Grundfos.

Generalni direktor kompanije Techem, Aleksandar Dušanić je istakao da je u više od 20 zemalja, preko 8 miliona domaćinstava i više od 690.000 zadovoljnih klijenata širom sveta, na tržištu nekretnina, investitora, kućevlasnika i stanara ukazali su poverenje Techem-u. Kao svetski lider i ponuđač usluga, Techem u svakom trenutku pruža uvid svojim korisnicima u precizne podatke o potrošnji grejanja, vode i klimatizacije. Potrošnja se precizno meri i svaki stanar dobija individualni obračun zasnovan na stvarnoj potrošnji. 

"Kompanija Brunata, danski izvoznik fleksibilnih rešenja za samostalne račune potrošnje toplotne energije i vode, ima gotovo jedan vek iskustva u razvoju, proizvodnji i merenju. Kompanija nudi optimalna rešenja za uštedu energije nudeći raznovrstan program opreme za merenje. Do sada smo realizovali oko 35 projekata u Srbiji, sa tendencijom porasta", istakla je Jasmina Zećirević, generalni menadžer kompanije.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;