INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plate nekim preduzećima, ali svi putari solidarni u blokadi

09.08.2011. | Gradjevinarstvo.rs

AIK banka je obezbedila novac za isplatu plata radnicima PZP Niš i PZP Kragujevac, ali putari neće odustati od protesta dok zarade ne budu isplaćene svim firmama iz sastava Nibens grupe. To je rekla predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović. "Nećemo se zadovoljiti delimičnim rešenjima jer je naš zahtev da svi putari dobiju ono što su zaradili", izjavila je Vukanović agenciji Beta.  

Ona je istakla da je AIK banka dogovorila sa dužnicima PZP Niš i PZP Kragujevac da im da kredit za izmirenje duga, kako bi radnicima tih firmi bile isplaćene zarade. "Očekujemo da po istom ili sličnom modelu budu obezbeđene plate i za radnike preostala tri putarska preduzeća iz Nibens grupe - PZP Beograd i Vranje i Vojvodina-Bačkaput", rekla je Vukanović. 

U saopštenju iz kabineta niškog gradonačelnika Miloša Simonovića navodi se da je dogovor postignut na sastanku Simonovića i Ljubiše Jovanovića, člana Upravnog odbora AIK banke sa niškim dobavljačima i partnerima PZP. Dogovorom je "definisan finansijski model za isplate zaostalih zarada radnicima niškog PZP", kao i "način kontinuirane isporuke neophodnih energenata" kako bi ovo preduzeće "moglo odmah nesmetano da nastavi sa izvođenjem radova".

Član UO AIK banke Jovanović je kazao da je ovakvim dogovorom omogućen nastavak rada niškog PZP koje bi već do kraja ovog meseca moglo da realizuje već dogovorene poslove vredne do 200 miliona dinara. Jovanović je kazao da je "napravljen model koji treba da bude preovlađujući i u drugim preduzećima Nibens grupe, a to je da investitori izmiruju obaveze prema putarima tako što će u slučaju nedostatka sredstava uzimati kredite od banaka". On je kazao da će u toku jučerašnjeg dana biti isplaćena jedna zaostala zarada zaposlenima u niškom PZP, ali to se nije dogodilo do 14 časova.

Ljubiša Ivanović, predsednik UGS Nezavisnost u niškom PZP, pozdravio je juče ovakav dogovor i angažovanje Grada, ali je najavio da će radnici tog preduzeća učestvovati u eventualnoj blokadi trake u izgradnji na Koridoru 10, kao i graničnih prolaza i naplatnih rampi, koja je najavljena za danas, ukoliko se zaposlenima u Nibensu ne obezbedi isplata zarada. "Učestvovaćemo u blokadi ne samo zato što bi za sada trebalo da primimo samo jednu zaostalu platu, što nam ne znači skoro ništa, već i zbog solidarnosti sa kolegama iz cele Nibens grupe", rekao je.

Nezadovoljni radnici pet putarskih preduzeća iz grupe Nibens blokiraće od danas gradilišta na Koridoru 10 kroz Srbiju. Predsednik Sindikata Vojvodina-Bačkaput Đuro Trivunović kazao je u ponedeljak agenciji Beta da će radnici te firme blokirati radove na severnom kraku Koridora 10, a ostala putarska preduzeća u regionima gde im je sedište. Blokada će trajati do ispunjenja svih njihovih zahteva.

Delovi teksta ove vesti objavljeni su na Studiju B i u dnevnom listu Danas, kao i na sajtu novinske agencije Beta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;