INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Panel "Alternativna goriva u industriji"

14.07.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Juče, 13. jula, održana je panel diskusija za medije na temu Alternativna goriva u industriji koju je organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom kompanije Holcim. 

Cilj panel diskusije je bio unapređenje informisanosti javnosti i privrede o ulozi alternativnih goriva u industriji, kao i o značaju i efektima njihove upotrebe. Govornici na skupu su bili: Jovanka Arsić Karišić, predsednik UO CEDEF-a; dr Dimitrije Lilić, savetnik za energetsku efikasnost u zgradarstvu, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije; prof. dr Dragoslava Stojiljković, Mašinski fakultet u Beogradu; doc. dr Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet u Beogradu i Jasminka Milošević, kompanija Holcim.

Panel diskusiju su otvorili Jovanka Arsić Karišić i dr Dimitrije Lilić, naglašavajući važnost organizovanja ovakvih događaja ne bi li se medijima približile teme od značaja za energetski sektor Srbije. „Ovo je treća panel diskusija koju zajedno organizujemo i veoma mi je drago što imamo mogućnost da se na ovaj način bavimo temom alternativnih goriva“, rekao je dr Dimitrije Lilić u svom obraćanju. „Uloga medija je od izuzetne važnosti u razumevanju prednosti i značaja alternativnih goriva i informisanju o pravilnom načinu upotrebe i efektima njihovog korišćenja“, izjavila je Jovanka Arsić Karišić.

U svom obraćanju prof. dr Dragoslava Stojiljković je upoznala prisutne sa pojmom alternativnog goriva i klasifikacijom alternativnih goriva. U daljem izlaganju prof. Stojiljković akcenat je stavila na biomasu i njenu mogućnost primene kao bio-gorivo. „Prema podacima iz 2006. godine obnovljivi izvori energije učestvuju u industriji sa 9%, a udeo biomase iznosi 2/3 u odnosu na ostale obnovljive izvore.“, rekla je prof. Stojiljković.

Docent dr Aleksandar Jovović govorio je o otpadu kao alternativnom gorivu. On je na primeru klasične toplane predstavio kako se otpad može lako, bezbedno i efikasno koristiti za zagrevanje vode. „Kada se planski upravlja otpadom, onda to više nije otpad već standardizovano i definisano gorivo. Nema cementare u svetu koja ne koristi alternativna goriva i to ima veliki pozitivan uticaj na društvenu zajednicu, ali nažalost najveći problem je neupućenost javnosti o tim efektima“, istakao je Jovović.

Jasminka Milošević je predstavila politike i smernice Holcim grupacije za alternativna goriva i sirovine. Ona je upoznala prisutne sa činjenicom da Holcim koristi automobilske gume kao alternativno gorivo već 5 godina i da nailazi na problem da ne postoji dovoljno guma u zemlji koje se mogu iskoristiti kao gorivo. „Sa potrošnjom uglja od 10.000t/h, uloga alternativnih goriva u cementari nije zanemarljiva“, naglasila je Milošević. 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;