INFONET-468X60-BANNER

Grad Beograd i CEDEF za efikasne zgrade

09.06.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Juče (8.6) u Beogradu je počela prva zvanična obuka grada Beograda: Energetski menadžeri u javnoj upravi: zgradarstvo koju organizuje grad Beograd u saradnji sa Centralno evropskim forumom za razvoj – CEDEF.

Događaj je otvorio prof dr. Miloš Banjac, pomoćnik ministra infrastrukture i energetike i Aleksandar Matić, pomoćnik direktora Uprave za energetiku grada Beograda. Prisutnima su se obratili i dr. Miodrag Mesarović, generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku i Jovanka Arsić Karišić, predsednik UO CEDEF.

Među prisutnima, najviše je bilo predstavnika beogradskih opština i javno-komunalnih preduzeća koji će naredne dve nedelje pohađati obuku nakon čega će polagati test za sticanje sertifikata grada Beograda za energetske menadžere.

U svom obraćanju, prof dr. Miloš Banjac objasnio je da je uvođenje energetskog menadžmenta na lokalnom nivou jedan od osnovnih stubova novog zakona o energetici koji je zasnovan na najnovijim evropskim direktivama. Energetski menadžeri će imati veća ovlašćenja, ali i odgovornost da sprovode propisane mere u lokalnim zajednicama. "Ušteda finalne energije je cilj koji imaju sve zemlje Evrope; jedino pitanje je koliko ćemo brzo mi taj cilj ostvariti. Trebalo bi da štedimo energiju jer je ušteđena energija najjeftinija energija”, istakao je Banjac.

O trenutnom stanju i potencijalima energetske efikasnosti u Beogradu govorio je Aleksandar Matić, pomoćnik direktora Uprave za energetiku. On je istakao da je osnovni cilj grada Beograda da obezbedi sigurnost snabdevanja energijom svih potrošača uz minimalne troškove i racionalnu potrošnju energije. Matić je takođe podsetio da je grad prošle godine organizovao niz predavanja o
uštedi energije za oko 2.500 učenika srednjih škola.

Dr. Miodrag Mesarović upoznao je prisutne sa strategijom razvoja energetike grada Beograda do 2030. godine. Mesarović je ukazao na velike energetske potencijale Beograda, ali i na značaj strateškog pristupa problemu energetske efikasnosti. “Očekivani efekti strategije razvoja energetike biće energetski, ekonomski i ekološki.”, rekao je Mesarović.

“CEDEF je u martu mesecu organizovao studijsko putovanje u Osijek za 13 energetskih menadžera gradova iz Srbije i njihovo učešće na zvaničnom UNDP kursu za energetske savetnike. Ovom obukom nastavljamo rad na razvoju energetskog sektora Srbije i uvođenju energetskog menadžmenta u lokalnu samoupravu. Energija je ekonomija i osnovni preduslov za razvoj društva, a samo efikasnom i sigurnom upotrebom energije možemo ostvariti preko potreban privredni rast.” rekla je Jovanka Arsić Karišić, predsednik UO CEDEF-a.

Prosečna potrošnja energije u Srbiji je znatno veća od evropskog proseka, a čak 50% se potroši u zgradama. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je najveći broj zgrada u Srbiji izgrađen, nije se vodilo mnogo računa o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije; danas ove zgrade iziskuju brojne intervencije ne bi li se njihova energetska efikasnost podigla na propisan nivo. Među merama kojima se ostvaruje energetska efikasnost u zgradarstvu su i uvođenje pravila prilikom projektovanja objekata, primena novih sistema grejanja i hlađenja, upotreba novih specijalizovanih materijala, ali i zamena stolarije,  naročito prozora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;