INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Privrednici Evrope pozivaju: Ne slabite Evropsku direktivu – Energetska efikasnost jeste dobra za ekonomiju i životnu sredinu

17.05.2011. | SrGBC

Regionalna mreža saveta zelene gradnje Evrope, koja deluje u okviru Svetskog saveta zelene gradnje, apelovala je juče, 16. maja 2011. godine, na Evropsku komisiju da ne odustaje od svojih prvobitnih predloga za sprovođenje strategija energetske efikasnosti u zgradama (koje su odgovorne za preko trećine ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte u Evropi).

Mreža, koja okuplja organizacije koje predstavljaju zelenu građevinsku industriju širom Evrope, uključujudi i Savet zelene gradnje Srbije i njegove firme članice, ima stav da bi predloženi zahtevi energetske efikasnosti bili dobri za ekonomiju, da bi otvorili nova „zelena" radna mesta i umanjili emisiju ugljenika.


Plan energetske efikasnosti Evropske komisije koji je objavljen u martu ove godine, predložio je da nadležni organi unaprede energetsku efikasnost na najmanje 3% ukupne površine zgrada u svojoj nadležnosti svake godine. U Planu je takođe rečeno i da: „svaka obnova treba da dovede zgradu među 10% najefikasnijih zgrada u ukupnom nacionalnom zgradarskom fondu“.

Međutim, poslednji nacrt Direktive energetske efikasnosti izgleda da je ove težnje „pustio niz vodu“, jer, umesto prethodno rečenog, sada kaže da je dovoljno da se ispuni zadati minumum energetskih karakteristika.

Paul King, predsedavajući Regionalne mreže Evrope Svetskog saveta zelene gradnje, rekao je tim povodom sledeće:

- Veoma smo zabrinuti zbog odluke Komisije da odustane od svog cilja da se obnove zgrada vrše po najvišim standardima. Emisija za koje su odgovorne zgrade čini 36% emisije ugljen-dioksida u Evropi, a javne zgrade imaju značajan udeo u fondu zgrada u EU. Javni sektor mora predstavljati ugledni primer. Evropska komisija mora da iskoristi ovu priliku da postavi ambiciozne ciljeve, koji nede samo smanjiti emisiju CO2 nego de predstavljati i ekonomski podstrek smanjenjem potrošnje energije i otvaranjem velikog broja „zelenih“ radnih mesta u celom evropskom regionu.

Savet zelene gradnje Srbije je srpski predstavnik u Svetskom savetu zelene gradnje i Regionalnoj mreži saveta zelene gradnje Evrope.

Linkovi:

  • Dodatne informacije o ovoj temi potražite i na sajtu Saveta zelene gradnje Srbije - link
  • Više o Savetima i Mreži saznajte na sajtu Saveta zelene gradnje Srbije:
    Svetski savet zelene gradnje - link
    Regionalna mreža Evrope - link
    Savet zelene gradnje Srbije – sastanak Regionalne mreže Evrope u martu 2011. Godine - link

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;