Međunarodna godina hemije 2011. podržana od strane BASF-a

25.02.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Godinu 2011. Ujedinjene nacije odredile su kao Međunarodnu godinu hemije (MGH) i kompanija BASF ovu inicijativu podržava na više načina. Pod motom „Hemija: naš život, naša budućnost“, MGH je zvanično počela 27. januara 2011. u Parizu, a između ostalog njen cilj je da podstakne interesovanje za hemiju među mladima i da promoviše dublje razumevanje ključne važnosti hemije.

„Mnogi proizvodi koji svakodnevni život čine bezbednijim, lakšim i udobnijim ne bi postojali da nije hemije. Želimo da podignemo nivo svesti ljudi o dostignućima hemije i rešenjima koja će hemija ponuditi za predstojeće izazove. Hemija je nauka od ključne važnosti kod rešavanja problema poput dostupnosti energije, mobilnosti, pravilne ishrane pa i same gradnje krova nad glavom za sve veću svetsku populaciju.

Pokazivanje tog doprinosa hemije je cilj MGH i zbog toga BASF podržava ovu inicijativu,“ rekao je dr Hans-Ulrih Engel, član Upravnog odbora BASF-a. „Naši moderni proizvodi pomažu, na primer, održanju sirovina i zaštiti okoline.“ 

Međunarodna godina hemije na svim kontinentima

Brojne hemijske kompanije, udruženja i institucije širom sveta učestvuju u proslavi MGH i domaćini su raznih diskusija, takmičenja i drugih aktivnosti. Sveukupna koordinacija i organizacija zajedničkih, aktivnosti, kao što su ceremonije otvaranja i zatvaranja MGH potpadaju pod nadležnost UNESCO-a i Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC).

Ključni element MGH je takozvani Globalni eksperiment koji je IUPAC kreirao za školarce svih uzrasta na svim kontinentima. Tema eksperimenata je čistoća vode i njeno prečiščavanje. Rezultati će biti objavljeni na kraju 2011, na interaktivnoj elektronskoj mapi sveta. 

Kao globalni sponzor i aktivni učesnik, BASF je imao udela i u ceremoniji otvaranja 27. i 28. januara, a učestvovaće  i u finalu koje će biti obeleženo prvog decembra u Briselu. MGH je u Nemačkoj zvanično počela 9. februara u Berlinu, a kompanija BASF će je proslaviti tako što će biti domaćin mnogih nacionalnih i međunarodnih aktivnosti.

Razlog zašto je 2011. odabrana da bude MGH jeste događaj koji se desio 100 godina ranije: Marija Kiri, čija su najveća dostignuća u oblasti radioaktivnosti, primila je Nobelovu nagradu novembra 1911. MGH je predviđena u „Deceniji edukacije o održivom razvoju 2005 – 2014“ Ujedinjenih nacija i naglašava važnost hemije u osiguranju održivog razvoja. Još jedan od ciljeva MGH je da omogući umrežavanje i protok informacija između obrazovnih institucija, hemijske industrije, vlada raznih zemalja i NVO, kako bi im svima omogućila da u budućnosti zajedno rade još efikasnije. 

Linkovi:

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 11.03.2019.
Kada će biti izgrađen deo SMT kružnog puta ...
Voluja 09.03.2019.
Pruga je i dalje u losem stanju, nije sred...
Balkan 04.03.2019.
A kada ce to da bude sve zavrseno i da li c...
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...