INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Izraelu opet rastu cene nekretnina - reportaža Blica

22.12.2010. | Milenko Vasović | Blic

Izrael je jedina zemlja razvijenog dela sveta gde cene nekretnina uprkos krizi rastu. Posle prvog udarnog talasa i pada cena za oko 25 odsto, tržište nekretnina se oporavilo, pa je prosečna cena kvadrata na nivou zemlje oko 2.000, u Tel Avivu u proseku 3.500 dolara, a najskuplje lokacije dostižu preko 10.000 dolara u Tel Avivu i Jerusalimu.

Dva su osnovna razloga zbog kojih je tržište nekretnina jače od krize. Prvi leži u poslovičnoj mudrosti tamošnjeg življa da se novac štedi u vreme prosperiteta i plasira baš onda kad kriza obori cene. Drugi je svakako u činjenici da su mnogi Jevreji širom sveta odustali od rizičnih bankarskih plasmana i novac plasirali u kvadrate u matičnoj zemlji.

Gradilišta se mogu videti na sve strane. Uslovi gradnje nekada su vrlo strogi, kao na primer u Jerusalimu.

S Gilijem Dekelom, direktorom jedne od najvećih kompanija „Afrika-Izrael rezidensiz“ obišli smo gradilište, odnosno projekat „Rav Kuk“ u samom srcu starog gradskog dela Jerusalima.

Ovo naselje nadomak čuvene pešačke zone je od posebnog interesa za grad koji se trudi da sačuva autentičan izgled, ali i omogući napredak i gradnju na mestima gde je to moguće. Jerusalim je zato veoma zahtevan zalogaj za investitora, ovo je jedan od retkih gradova u svetu koji je uspeo da čak boju zgrada pretvori u brend - naime u gradu su moguće samo fasade od belog kamena.
 
- Stanovi su, obzirom na visoku cenu, namenjeni zahtevnijoj klijenteli koja želi da stanuje u samom centru i koja traži pored udobnosti i lepote stanovanja dodatne sadržaje, izuzetan kvalitet gradnje i materijala. Ali to nije dovoljno, ovde se nudi i nešto više, a to je koncept savremenog stanovanja. To nešto više i drugačije što ste u stanju da ponudite na veoma zahtevnom tržištu i čini razliku između uspešnih i manje uspešnih projekata - kaže Gili Dekel za „Blic Nekretnine“.

Inače, kompanija „Afrika-Izrael“ je u Beogradu prisutna kao glavni investitor poslovnog centra „Erport siti“.

- Ono što je ponuđeno u beogradskom projektu na određeni način je sledilo istu logiku u nekretninama - pružiti nešto više klijentu - i u Beogradu je to takođe specifičan koncept što taj poslovni prostor čini posebno interesantnim na tržištu - kazao je za „Blic Nekretnine“ direktor „Erport sitija” Adir Elal.

Reporter „Blica“ je imao priliku da prisustvuje i mini sajmu stanova u Tel Avivu. Stanovi koje kompanija „Tidhar“ gradi u mestu Javne ponuđeni su pod posebnim uslovima članovima organizacija „Hever“, koja je neka vrsta kluba potrošača i okuplja članove iz redova vojske, policijskih službenika i penzionisanih pripadnika bezbednosnih struktura. „Hever“ zastupa interese svojih članova ispred različitih firmi i pažljivim pregovorima s obzirom na brojnost članstva odnosno veličinu tržišta koju pokrivaju mogu da se izbore za najbolje uslove kupovine. Kada su u pitanju stanovi, njihovo posredovanje je omogućilo značajan popust za članove, ali i sigurnost u poslu za investitore.

- Za nas kao investitora to je značilo sigurnu prodaju, što nam je umanjilo troškove marketinga i posredovanja u prodaji. Članovi udruženja su dobili na mobilni telefon brojeve koji su izvučeni na licu mesta i time se plasirali na listu onih koji mogu da izaberu stan. Veća je potražnja od ponude, tako da će oni koji su bili srećnije ruke sigurno moći da izaberu baš željeni stan, a ostali će po rang-listi konkurisati za ono što je raspoloživo - objašnjava za „Blic Nekretnine“ Arie Bahar, suvlasnik kompanije „Tidhar“ koja je investirala u već pomenuti beogradski centar „Erport siti“.

Od mini-sajma korist imaju svi - Za investitore ovo je odlična prilika da za tri sata, koliko je sve trajalo, obezbede prodaju 500 stanova, a za članove organizacije to znači da će dobiti oko 15 odsto nižu cenu stanova koje ćemo mi sutra prodavati po punoj tržišnoj ceni od 1.700 do 2.700 dolara - navodi Arie Bahar.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;