INFONET-468X60-BANNER

Nikšić: Stečaj Željezare vodi u rat?

07.10.2010. | Beta

Predsednik Sindikata Željezare u Nikšiću Janko Vučinić zapretio je "građanskim ratom u Nikšiću", ako u toj fabrici bude uveden stečaj.

"Upozoravam da se ne pominje stečaj, jer će onda biti građanskog rata u Nikšiću", rekao je Vučinić i najavio svakodnevne proteste od 12. oktobra.

Prema rečima Vučinića, radnici Željezare će protestovati na ulicama Nikšića sve dok ne budu usvojeni svi zahtevi sindikata.

Među zahtevima su redovna isplata plata, pokretanje proizvodnje, izmene kolektivnog ugovora, povoljniji socijalni program za višak zaposlenih i povlačenje krivičnih prijava protiv članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare.

Vučinić takođe traži da Državna revizorska komisija izvrši proveru poslovanja Željezare u prvom polugođu ove godine, kao i da se u rešavanje problema u toj fabrici uključi premijer Milo Đukanović.

Članovi Izvršnog odbora Sindikata Željezare su 27. septembra upali na sednicu poslovodstva fabrike i naterali ih da napuste upravnu zgradu. "Imate deset minuta da napustite fabriku", rekao je tada poslovodstvu Vučinić.

Nakon toga, državni tužilac u Nikšiću je predložio istragu protiv članova sindikalnog rukovodstva, jer su, kako je objašnjeno, počinili krivično delo nasilja. Poslovodstvo Željezare je protiv članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare podnelo krivičnu prijavu.

Željezara ne radi od oktobra prošle godine, a privodi se kraju montaža nove elektrolučne peći. Poslovodstvo te firme insistira na daljem otpuštanju zaposlenih. Vlasnik Željezare u Nikšiću je britansko-holandska kompanija Montenegro Specialty Steels.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;