Nikšić: Stečaj Željezare vodi u rat?

07.10.2010. | Beta

Predsednik Sindikata Željezare u Nikšiću Janko Vučinić zapretio je "građanskim ratom u Nikšiću", ako u toj fabrici bude uveden stečaj.

"Upozoravam da se ne pominje stečaj, jer će onda biti građanskog rata u Nikšiću", rekao je Vučinić i najavio svakodnevne proteste od 12. oktobra.

Prema rečima Vučinića, radnici Željezare će protestovati na ulicama Nikšića sve dok ne budu usvojeni svi zahtevi sindikata.

Među zahtevima su redovna isplata plata, pokretanje proizvodnje, izmene kolektivnog ugovora, povoljniji socijalni program za višak zaposlenih i povlačenje krivičnih prijava protiv članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare.

Vučinić takođe traži da Državna revizorska komisija izvrši proveru poslovanja Željezare u prvom polugođu ove godine, kao i da se u rešavanje problema u toj fabrici uključi premijer Milo Đukanović.

Članovi Izvršnog odbora Sindikata Željezare su 27. septembra upali na sednicu poslovodstva fabrike i naterali ih da napuste upravnu zgradu. "Imate deset minuta da napustite fabriku", rekao je tada poslovodstvu Vučinić.

Nakon toga, državni tužilac u Nikšiću je predložio istragu protiv članova sindikalnog rukovodstva, jer su, kako je objašnjeno, počinili krivično delo nasilja. Poslovodstvo Željezare je protiv članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare podnelo krivičnu prijavu.

Željezara ne radi od oktobra prošle godine, a privodi se kraju montaža nove elektrolučne peći. Poslovodstvo te firme insistira na daljem otpuštanju zaposlenih. Vlasnik Željezare u Nikšiću je britansko-holandska kompanija Montenegro Specialty Steels.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...