INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini sa EFTA

05.10.2010. | Economy

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i članica Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), koje čine Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, stupio je na snagu 1. oktobra.

Danom stupanja na snagu, države EFTA ukidaju sve carine za industrijske proizvode, a za poljoprivredne proizvode Srbija dobija tretman sličan zemljama Evropske unije. Zbog specifične ratifikacione procedure, prvo će otpočeti primena sporazuma između Srbije i Švajcarske i Lihtenštajna, dok se ratifikacija u parlamentima Norveške i Islanda očekuje početkom 2011. godine.

EFTA predstavlja tržište od potencijalnih 13 miliona potrošača. Stupanjem na snagu sporazuma stvaraju se i dodatni uslovi za nove investicije iz tih zemalja u srpsku privredu, kao i mogućnost za međusobnu saradnju radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, navedeno je u saopštenju. Srpski privrednici imaće ubuduće bescarinski pristup na tržišta sa više od 800 miliona stanovnika, zahvaljujući, osim ovom, i sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU, članicama regionalne grupacije CEFTA, Ruskom Federacijom i Belorusijom i Turskom.

Kako je navedeno, švajcarski i norveški investitori se nalaze na listi najvećih ulagača u Srbiji od 2001. godine. Sporazum će omogućiti i značajnije povećanje obima izvoza Srbije, kao i ukupne robne razmene, koja je u prethodnom periodu sa zemljama EFTA iznosila oko 250 miliona evra godišnje. Sporazumom je postignuta asimetričnost liberalizacije trgovine u korist Srbije, uz mogućnost korišćenja kumulacije porekla proizvoda, što će omogućiti da srpski izvozni proizvodi budu konkurentniji na tržištima država EFTA.

Sedam od deset najznačajnijih izvoznih proizvoda Srbije u EFTA nalazi se na listi 20 proizvoda koje te zemlje najviše uvoze. Srbija u zemlje EFTA izvozi aluminijum, voće, auto - delove, bakar, ploče, limove, delove nameštaja od drveta.

Sporazum je potpisan 17. decembra 2009. godine u Ženevi, a ratifikovan u Skupštini Srbije 26. maja 2010. godine. Evropsko udruženje slobodne trgovine osnovano je 1960. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;