Uspon drvno prerađivačkog sektora u Šumadiji - Više od 50 kragujevačkih preduzeća proizvodi nameštaj

19.07.2010.

Iako je privreda Šumadije i Pomoravlja bila poznata po metalskoj industriji, u poslednjih nekoliko godina primat preuzima drvno prerađivački sektor. Kompanije koje se bave proizvodnjom nameštaja ostvaruju suficit, a očekuje se da će i izvoz do kraja godine porasti.

Prema najavama, kompanija "Kronospan" će započeti plasman svojih proizvoda u inostranstvo. Samo u Kragujevcu više od 50 preduzeća bavi se proizvodnjom nameštaja, dok je takvih kompanija u Šumadiji i Pomoravlju nešto manje od 150. Treba istaći da je dvadesetak kompanija izvozno orijentisano i da ostvaruju suficit.

- U poslednje tri godine u Šumadiji i Pomoravlju osnovano je 46 novih preduzeća koja proizvode većinom pločasti ali i nameštaj od drveta. Jedna od izvozno orijentisanih kompanija je "Blažeks", koja svojim stolicama oprema biskopske dvorane i amfiteatre u zemljama regiona, ali i u Rusiji - kaže Ružica Stanarčić, Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom PK Kragujevac.

Marko Vasiljević, zamenik direktora kompanije "Blažeks" kaže da u ovom regionu, osim malih i srednjih preduzeća, posluje i nešto manje od 400 preduzetnika, odnosno zanatskih radnji koje se bave proizvodnjom nameštaja.

- Više od 30 ovih radionica osnovano je zahvaljujući bespovratnim donacijama američke vlade, ali i grada Kragujevca. 16 preduzeća osnivano je uz pomoć start-up kredita Vlade Srbije. Daljim razvojem ovih firmi očekuje se i povećanje broja izvoznika - smatra Vasiljević.

Stanarčićeva očekuje porast izvoza do kraja godine.

- Očekuje se da će obim izvoza u drvno prerađivačkoj industriji ovog regiona drastično porasti do kraja godine, a predviđa se i rast suficita, jer će Kronošpan početi da izvozi pločaste materijale, koje su do sada naši proizvođači nameštaja kupovali u inostranstvu - kaže Stanarčićeva.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...