INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Stari savski most zatvara se za saobraćaj 1. novembra, demontaža sledeće godine

15.10.2024. | Politika

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je rešenje o uklanjanju Starog savskog mosta, što znači da više nema prepreka za demontažu. Međutim, iako je planirano da most bude zatvoren za saobraćaj od 1. novembra, rušenje neće biti realizovano odmah, već najverovatnije tokom sledeće godine.

Stari savski most

Foto: Pixabay

Pre nego što započne demontaža, neophodno je završiti zahtevne radove na stubovima mosta i prilaznim saobraćajnicama s obe strane reke, navodi Politika.

Prema rečima inženjera koji je uključen u izradu tehničke dokumentacije, planirano je da se most ukloni u jednom komadu, bez bušenja ili sečenja. Konstrukcija će biti premeštena na obalu na privremeni gradilišni plato, gde će biti rastavljena na delove i transportovana rekom na drugu lokaciju.

Trenutno se na levoj obali Save priprema gradilišni plato, a područje je prethodno prekontrolisano zbog eventualno zaostalih eksplozivnih sredstava iz ratova.

Nakon završetka svih radova, prostor će biti vraćen u prvobitno stanje u skladu s propisima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kako Politika piše, iako postoji određeni otpor javnosti prema uklanjanju Starog savskog mosta, inženjeri tvrde da njegova obnova nije moguća zbog ograničenog kapaciteta drvenih šipova na kojima most počiva još od 1942. godine. Planirano je da novi most bude znatno veći i prilagođen savremenim potrebama saobraćaja.

Vlada Republike Srbije potpisala je 2022. godine ugovor o finansiranju ovog projekta sa grupacijom "BNP Paribas", uz podršku osiguranja "China Export & Credit Insurance Corporation".

Projekat, čija je ukupna vrednost 94 miliona evra, uključuje demontažu starog, izgradnju novog mosta i prilaznih saobraćajnica na obe strane reke u dužini od 400 metara.

Novi most će projektovati Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, "Mostogradnja ing", "Milenijum tim" i "IO Dizajn enterprajz".

Za izgradnju je zadužena kineska kompanija "Power China", stručni nadzor nad radovima obavljaće firme "Luis Berger Adrija" i "CPM Konsalting", a investitor projekta je Republika Srbija.

Idejni projekat novog mosta uradio je Saobraćajni institut CIP na osnovu prvonagrađenog arhitektonskog rešenja konkursa iz 2017. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;