SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Ubrzavanje građevinskih procedura: Novi Zakon o planiranju i izgradnji stiže sledeće godine

11.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture planira izradu novog Zakona o planiranju i izgradnji tokom naredne godine, izjavio je ministar Goran Vesić otvarajući juče u Beogradu konferenciju "Budući trendovi u građevinskoj industriji". On je naglasio da će novi zakon omogućiti sistematizaciju i unapređenje svih ključnih oblasti u građevinarstvu, što će doprineti bržem razvoju sektora.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Pexels)

Vesić je istakao da građevinska industrija u Srbiji beleži značajan rast, sa povećanjem vrednosti izvedenih radova od 22% u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u drugom kvartalu zabeležen rast od 14,9%, objavljeno ja na sajtu Ministarstva.

Takođe je naveo da je učešće građevinskog sektora u bruto domaćem proizvodu Srbije (BDP) tokom drugog kvartala poraslo na 5,92%. Građevinska industrija je u ovom periodu učestvovala u BDP-u sa oko 1,1 milijardi evra.

Ministar je istakao da Srbija beleži rast u građevinskoj industriji, za razliku od trenda u Evropskoj uniji, gde je u istom periodu evidentiran pad.

On je naglasio da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja uvodi zelene sertifikate, te je planirano da do 2026. godine svi javni objekti i objekti veći od 10.000 kvadrata moraju biti građeni prema standardima zelene gradnje.

Dodao je da će od 2028. godine svi javni objekti i objekti veći od 10.000 kvadrata biti projektovani po BIM metodologiji, što će omogućiti efikasnije održavanje objekata.

Ministarstvo je u procesu pripreme Zakona o održavanju javne infrastrukture jer je, prema Vesićevim rečima, neadekvatno održavanje infrastrukture jedan od najvećih problema u zemlji. On je istakao da je neophodno da se lokalne samouprave i javna preduzeća uključe u redovno održavanje i izdvajanje sredstava za te potrebe.

Vesić je najavio i ubrzavanje procesa izrade planske dokumentacije kroz razvoj softvera u Agenciji za prostorno planiranje koji će omogućiti brže i preciznije planiranje, uz sveobuhvatne geografske podatke o bespravnoj gradnji i klizištima. Ovaj sistem će, prema njegovim rečima, omogućiti jednostavniji pristup informacijama o svakoj parceli.

Ministar je naveo da će se sledeće godine raditi novi Zakon o planiranju i izgradnji i da ćе o tomе biti organizovana široka javna rasprava.

Planirano je da se uvede više javnih ovlašćenja za privatni sektor u okviru izdavanja građevinskih dozvola i informacija o lokaciji, kako bi se ubrzale procedure.

Vesić je istakao da je cilj novog zakona pojednostavljenje procedura, ubrzanje procesa i rešavanje problema kako bi se stvorili uslovi za efikasniju izgradnju u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;