SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Modernizacija niškog aerodroma: Investicija od 140 miliona evra

10.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Juče je potpisan Memorandum o razumevanju o implеmеntaciji projеkta izgradnje i modеrnizacije aerodroma "Konstantin Veliki", što predstavlja nastavak ulaganja u ovu vazdušnu luku. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će u ovoj fazi biti investirano preko 140 miliona evra, čime će aerodrom postati potpuno funkcionalan.

Konstantin Veliki

Aerodrom "Konstantin Veliki" (Foto: Aerodromi Srbije)

Ugovor su potpisali ministar Vesić i glavni inženjer kompanije "China Shandong International" Džang Đijenčao uz prisustvo važnih političkih i diplomatskih predstavnika Srbije i Kine. Prema rečima ministra, ovo je već drugi memorandum o izgradnji aerodroma potpisan ove godine, a prethodna faza uključivala je završetak novih parking mesta i pristupnih puteva ka terminalu.

Vesić je podsetio da je već uloženo više od 30 miliona evra, što je omogućilo da Niš dobije funkcionalan aerodrom od značaja za građane i putnike. U drugoj fazi predviđeni su radovi na obnovi piste, proširenju platforme koja jе vеza izmеđu tеrminalnе zgradе i platformе za parkiranjе aviona, a u planu je i izgradnja rulne staze i rušenje stare zgrade.

Ministar je izrazio zahvalnost ambasadoru Kine i kineskim partnerima koji su, prema njegovim rečima, spremni da finansiraju kompletnu izgradnju aerodroma u naredne tri godine, a Srbija će početi otplatu od 2027. godine.

Takođe je naveo da Vlada Srbije ulaže značajna sredstva i u druge infrastrukturne projekte u Nišu, poput izgradnje železničke obilaznice i rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad.

Projekti modernizacije aerodroma usmereni su i ka povećanju kargo saobraćaja, čime Niš dobija mogućnost razvoja kao logističkog centra u regionu. Prema rečima ministra, broj putnika na aerodromu konstantno raste, a sa daljim unapređenjima očekuje se dolazak većeg broja low-cost kompanija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;