INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Ekspo se gradi na privatnim i nepostojećim parcelama? Odbijeno izdavanje građevinske dozvole

02.10.2024. | Forbes Srbija

Ubrzana gradnja Nacionalnog stadiona i kompleksa za Ekspo 2027 suočava se s problemima, jer su radovi počeli na privatnim i nepostojećim parcelama bez odgovarajućih dozvola. Ministarstvo građevinarstva je 26. septembra odbilo zahtev za izdavanje građevinske dozvole, jer su se pokazale značajne nesuglasice u vezi sa zemljištem na kojem su radovi započeti.

EXPO 2027

Nacionalni paviljon (Foto: Facebook/Siniša Mali)

Prema pisanju Forbes Srbija, zahtev za građevinsku dozvolu odnosi se na izgradnju pet saobraćajnica i prateće infrastrukture kao što su hidrotehničke, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije. Formalni investitor ovog projekta je Ministarstvo finansija, dok je u ime države kineska kompanija Power Construction Corporation podnela zahtev za dozvolu.

Proverom podataka u katastru utvrđeno je da je većina parcela u javnoj svojini Republike Srbije. Ipak, osam parcela se nalazi u privatnom vlasništvu, dok četiri parcele nisu ni upisane u katastarsku evidenciju, što dodatno komplikuje situaciju.

Na nekoliko parcela u postupku je eksproprijacija, ali dok se taj proces ne završi, gradnja ne može biti nastavljena. Zbog toga je Ministarstvo građevinarstva zatražilo dodatne dokaze da investitor ima pravo gradnje na spornim parcelama.

Ovi problemi dovode blokiranja radova na oko pet hektara zemljišta, navodi Forbes Srbija.

Pored ovoga, Ministarstvo građevinarstva je navelo da je potrebno dostaviti ugovor sa Elektrodistribucijom Srbije za izgradnju nedostajuće infrastrukture, kao i izveštaj o tehničkoj kontroli projekta. Postoje i primedbe zbog administrativnih nedostataka vezanih za neusaglašenost podataka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;