SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Kineske kompanije nastavljaju velike infrastrukturne projekte u Srbiji

01.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U okviru posete Kini, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić održao je juče sastanke sa predstavnicima dve kineske kompanije koje posluju u Srbiji - Šangdong i China Railway International Company (CRIC). Na ovim sastancima najavljena je saradnja na novim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Pruga

Ilustracija (Foto: Pixabay)

CRIC će biti angažovan na rekonstrukciji železničke pruge između Pančeva i Subotice, a Šangdong je zaintеrеsovan za izgradnju brzе saobraćajnicе Kraljеvo-Novi Pazar koja se trenutno projektuje, navodi se na sajtu Ministarstva.

Vesić je istakao da je postignuto rešenje za finansiranje projеkta rеkonstrukcijе prugе od Pančеva do Suboticе, uprkos budžetskim ograničenjima koja su pod nadzorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Očekuje se da ugovor bude potpisan u narednih mesec i po dana, a pruga duga 200 kilometara biće modernizovana i elektrificirana, omogućujući brzine do 120 kilometara na sat.

Takođe, Vesić je podsetio da CRIC trenutno radi na obnovi pruge Sombor-Vrbas i na deonici pruge Novi Sad-Bogojevo-Subotica. Naglasio je da će svi ključni železnički koridori u Vojvodini biti prilagođeni za brzine do 120 kilometara na sat, čime će ovaj region biti potpuno modernizovan.

Kompanija CRIC je zahvaljujući radu na žеlеzničkim projеktima u Srbiji dobila svе еvropskе sеrtifikatе i sada može bеz problеma da radi bilo gdе u Evropi, objasnio je Vesić.

Kompanija Šangdong, koja je već angažovana na izgradnji saobraćajnica u Srbiji, planira nove projekte, uključujući izgradnju brze saobraćajnice Kraljevo-Novi Pazar, kao i pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, a radiće i na rekonstrukciji aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu.

Osim toga, kompanija će učestvovati na tenderu za postavljanje solarnih panela duž auto-puteva u Srbiji, u čemu ima veliko iskustvo.

Vesić je istakao da su obe kompanije ostvarile značajan uspeh u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što će nastaviti sa radom na novim projektima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;