INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Revitalizacija Niške tvrđave: Stvaranje novog prostora za kreativne industrije

30.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Niš uskoro će dobiti savremeni centar kreativne industrije koji će biti smešten u okviru Niške tvrđave. Ovaj ambiciozni projekat, čija vrednost iznosi milion evra, podržava Evropska unija kroz EU PRO Plus program, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Niška tvrđava

Niška tvrđava (Foto: Depositphotos)

Cilj programa je očuvanje kulturnog nasleđa, a sprovodi se na području Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han, navodi se na sajtu Ministarstva.

U okviru projekta će biti revitalizovani ateljei i prostor nekadašnjih kazamata unutar tvrđave. Tako će Niška tvrđava, kao simbol grada, dobiti novu ulogu u promociji kulturne baštine i kreativnih industrija. Pored toga, inicijativa uključuje i stvaranje prilika za lokalne umetnike da predstave i plasiraju svoje radove na ovom prostoru.

Ministarka Tanja Miščević istakla je da je ovaj projekat simbol zajedničkog napora Evropske unije i Grada Niša da sačuvaju kulturno blago tvrđave, a ujedno će omogućiti kreativcima da iskažu svoj potencijal.

Tvrđava će dobiti novu ulogu u promociji kulturne baštine i biće na raspolaganju  za više od 50.000 građana koji će ovde moći da prikažu svoju kreativnost.

Emanuel Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, rekao je da je ponosan zbog partnerstva sa gradom Nišom u očuvanju kulturne baštine, naglašavajući da projekat ne obuhvata samo Niš, već i okolne opštine, čime se dodatno podstiče socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Projekat, osim obnove tvrđave, predviđa i uspostavljanje informativnih punktova u okolnim opštinama, čime se pruža mogućnost posetiocima da saznaju više o kulturno-istorijskim lokalitetima. Takođe, predviđa se digitalizacija i upotreba 3D prikaza, kao i virtuelne i proširene realnosti, što će dodatno unaprediti turističku ponudu regiona.

Očekuje se da će projekat doprineti razvoju turističke ponude kroz promociju Via Peutingeriana kulturno-istorijske staze, koja obuhvata lokalitete kao što su stara tvrđava u Niševcu, crkva Vaznesenja Hristovog u Velikom Krcimiru i rimska bazilika u Merošini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;