INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Brana Svračkovo - rešenje za nestašice vode i budući razvoj zapadne Srbije

26.08.2024. | Euronews Srbija

Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio Srbiju, mnogi gradovi zapadne Srbije suočili su se s nestašicom vode i uveli su restrikcije. Dugoročno rešenje za ove probleme vidi se u završetku izgradnje brane sa akumulacijom Svračkovo, velikog infrastrukturnog projekta koji finansiraju država Srbija, grad Čačak i opštine Gornji Milanovac, Lučani, Arilje i Požega.

Brana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Projekat izgradnje brane Svračkovo započeo je 2010. godine, kada je JP Rzav sproveo pripremne radove, uključujući izgradnju pristupnih puteva, mosta preko reke Rzav, kao i postavljanje dalekovoda. Radovi na samim objektima brane otpočeli su dve godine kasnije, 2012. godine.

Jugoslav Jovanović, diplomirani inženjer iz Srbijavoda u Užicu, izjavio je za Euronews Srbija da je prethodni investitor završio probijanje i izgradnju svih tunela, kao i sanaciju klizišta na levoj obali koje je značajno produžilo vreme izvođenja radova. JP Rzav je do kraja 2020. godine uložio oko 2,4 milijarde dinara, a od kada su Srbijavode preuzele projekat, dodatno je investirano 2,8 miliona dinara.

Od 2021. godine, realizovani su značajni radovi na šahtnom prelivu, vodozahvatnoj kuli i temeljnim ispustima za održavanje biološkog minimuma. Reka Rzav je preusmerena kroz optočni tunel, što omogućava početak gradnje predbrane i tela brane. Paralelno, radovi se obavljaju i na desnom boku akumulacije.

Jovanović je objasnio da je u narednim fazama planiran završetak tela brane, dovršavanje desnog preliva, čišćenje akumulacije i pripreme za njeno punjenje. Radiće se na definisanju zona sanitarne zaštite uzvodno, a biće postavljena i neophodna oprema za hidroelektranu i vodozahvatnu kulu.

Geološke i tehničke prepreke

Izgradnja brane Svračkovo predstavlja izazov zbog složenih geoloških uslova, čak i za iskusne inženjere, navodi Euronews Srbija. Nenad Jokić, građevinski inženjer sa iskustvom rada na četiri brane, istakao je da su sanacije dva velika klizišta trajale gotovo tri godine. Ovi radovi su obuhvatili postavljanje 107 šipova dužine između 15 i 32 metra, prečnika od 1,5 metara, radi stabilizacije terena i osiguranja izlaza optočnog tunela.

Planirano je da brana, koja će biti dugačka 9 kilometara i visoka 68 metara, stvori akumulaciju kapaciteta 28 miliona kubnih metara, sa površinom vodenog ogledala od 139 hektara. Najveća dubina jezera biće 54 metra, a očekuje se da će omogućiti dotok od 1.200 litara vode u sekundi. Iako su rokovi važni, stručnjaci ističu da je uspešno rešavanje nepredviđenih izazova od još većeg značaja.

Euronews Srbija podseća da je Rzav najčistija reka u Srbiji, a sama kota akumulacije omogućava doticaj vode do fabrike slobodnom padom, pa nema potrebe za prempupavanjem. Cevovod dugačak šest i po kilometara od same brane do vodozahvata Ševelj trajno će rešiti problem vodosnabdevanja u ovom delu Srbije.

Važnost za region i budućnost

Direktor Srbijavoda Goran Puzović rekao je za Euronews Srbija da je izgradnja brane Svračkovo jedan od najvećih kapitalnih projekata u ovom delu Srbije. Prema njegovim rečima, prve aktivnosti na pripremi projekta počele su još pedesetih godina prošlog veka, dok su ozbiljni projektantski radovi i priprema tehničke dokumentacije krenuli 1986. godine. Izvođač radova uveden je u projekat krajem 2011. godine.

Puzović je istakao značaj očuvanja podzemnih voda za buduće generacije, napominjući da je važno da trenutna generacija ne iscrpi sve resurse. Pored snabdevanja pijaćom vodom, brana će igrati ključnu ulogu u zaštiti od poplava i očuvanju biološkog minimuma, čime se osigurava održiva budućnost za region.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;