INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Najbrži gradovi u Srbiji u izdavanju građevinskih dozvola

14.08.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Prema najnovijem izveštaju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), pet gradova u Srbiji - Šabac, Čačak, Ćuprija, Kragujevac i Ruma - izdvajaju se kao najefikasniji u procesu izdavanja građevinskih dozvola.

Izdavanje građevinske dozvole

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ovi gradovi su uspeli da optimizuju svoje procedure zahvaljujući posedovanju ili procesu dobijanja certifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC), što im je omogućilo da značajno skrate vreme potrebno za izdavanje dozvola.

Zvanična statistika pokazuje da su prošle godine u Srbiji podneta 148.907 zahteva za građevinske dozvole, uz značajan porast broja izdatih dozvola u svim krajevima zemlje.

Međutim, lokalne samouprave sa BFC certifikatom izdavale su četiri puta više dozvola u duplo kraćem roku u poređenju sa opštinama koje nemaju ovaj certifikat.

Najviše građevinskih dozvola u 2023. godini izdato je u Novom Sadu, gde je rešeno 15.325 zahteva, dok su sledeći na listi Kragujevac i Niš sa 5.500 i 4.300 rešenih zahteva.

U manjim opštinama kao što su Lapovo, Paraćin i Ćuprija, broj izdatih lokacijskih uslova gotovo se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, što dodatno potvrđuje značaj BFC certifikata za privlačenje investitora.

U opštinama sa BFC certifikatom, investitori u proseku čekaju 108 dana na sve potrebne dozvole, što je dvostruko kraće vreme u odnosu na ostatak Srbije. Najefikasniji gradovi, kao što su Šabac, Čačak, Ćuprija, Kragujevac i Ruma, uspevaju da kompletan proces završe za nešto više od mesec dana.

Ipak, iako su pojedini gradovi i opštine značajno napredovali, gotovo tri petine lokalnih samouprava u Srbiji (59%) i dalje kasni u izdavanju građevinskih dozvola u odnosu na zakonom propisane rokove.

Izdavanje upotrebnih dozvola trajalo je u proseku 9 dana duže nego što je zakonski propisano, dok se prosečan rok za dobijanje građevinske dozvole nije promenio u odnosu na prethodnu godinu, ostajući na 10 radnih dana, iako je zakonski rok 5 dana.

Ove statistike ukazuju na to da postoji značajan prostor za unapređenje procesa izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji, kako bi se dodatno stimulisao razvoj i privukli novi investitori.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...

;