SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Vodotoranj pored Gazele postaje dom digitalnih umetnika

30.07.2024. | RTS

Nastavlja se izgradnje Ložionice, prvog centra kreativnih industrija u Srbiji. U okviru druge faze započeta je obnova starog vodotornja pored mosta Gazela, koji će uskoro biti transformisan u savremeni izložbeni prostor za multimedijalne i imersivne izložbe.

Vodotoranj

Planirani izgled vodotornja (Foto: AKVS arhitektura)

Prvi vodotoranj je srušen u Velikom ratu. Kasnije je sagrađen novi, a konačni oblik dobio je 1945. godine, piše RTS. Sada mu sledi potpuna rekonstrukcija koja donosi završnu obradu u terakota crvenoj nijansi kojom će se uskladiti sa Gazelom. Radovi se sprovode po rešenju arhitektonskog studija AKVS koji je pobedio na međunarodnom konkursu.

Unutrašnjost vodotornja visoka je oko 20 metara i ima prečnik od 8 metara. U njoj će biti smešten prostor za digitalne umetnike.

Ana Ilić, direktorka Ložionice i nacionalne platforme Srbija stvara, istakla je za RTS da će vodotoranj, koji je godinama bio zapostavljen i zatrpan reklamama, postati jedinstven izložbeni prostor namenjen multimedijalnim umetnicima.

Prema njenim rečima, unutrašnjost tornja biće posebno dizajnirana za doživljaj izložbi koje angažuju sva čula, a prostor će primati najviše 20 ljudi odjednom, čime će svaki posetilac imati jedinstveno iskustvo.

Ložionica, koja će zajedno sa obnovljenim vodotornjem postati simbol kreativnog Beograda, biće prvi kreativno-inovativni multifunkcionalni centar u regionu, osmišljen da okuplja najkreativnije ljude iz Srbije. Projekat su inicirale nacionalna platforma Srbija stvara i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;