SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Brza saobraćajnica Kraljеvo-Novi Pazar biće projektovana do 2026. godine

29.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, posetio je u subotu 27. jula manastir Žiča kod Kraljeva i tom prilikom izjavio je da će projektovanje brze saobraćajnice između Kraljeva i Novog Pazara, duge 84 kilometra, biti završeno do 2026. godine. On je istakao da je do sada uloženo 94 miliona dinara u uređenje platoa ispred manastira Žiča, kao i u pristupne saobraćajnice.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: Pexels)

Vesić je rekao da će brza saobraćajnica između Kraljeva i Novog Pazara počinjati kod petlje Adrani na Moravskom koridoru, omogućavajući da se od Kraljeva do Novog Pazara stigne za 20-25 minuta. Kada bude završen Moravski koridor, do manastira Žiča će se stizati za dva sata, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Ministar je najavio rekonstrukciju mosta i postavljanje kaldrme do samog puta, kao i zaštitu od klizišta. Podsetio je da će Moravski koridor biti gotov krajem 2025. ili najkasnije početkom 2026. godine, a da će do kraja ove godine u saobraćaj biti pušteno 30 kilometara koridora, uključujući Trstenik i Vrnjačku Banju, te deo deonice Preljina-Adrani.

Prema njegovim rečima, sa Evropskom unijom je završeno projektovanje i rekonstrukcija pruge Stalać-Kraljevo-Rudnica sa odvajanjem prema Novom Pazaru od Raške. Dodao je da je u toku projekat rekonstrukcije pruge Kragujevac-Kraljevo i Kraljevo-Čačak-Požega, kao i izgradnja 22 kilometra obilaznice oko Kragujevca.

Vesić je naveo da će ova obilaznica izlaziti na petlju Katrga, omogućavajući direktnu vezu sa Moravskim koridorom i brzu vezu prema auto-putu Beograd-Niš. Naglasio je da je obezbeđen novac za most kod Magliča, ali se čeka saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika nakon čega će Kraljevo moći da izda građevinsku dozvolu.

Na kraju, Vesić je izjavio da će most kod Magliča biti pešačko-biciklistički, što će omogućiti posetiocima da lakše pristupe ovom srednjovekovnom spomeniku kulture, doprinosići njegovom oživljavanju i većoj posećenosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;