SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineske kompanije rade na najvažnijim infrastrukturnim projektima u Srbiji

07.05.2024. | RTS

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, istakao je u razgovoru za RTS značaj nastavka saradnje sa kineskim partnerima, naglašavajući da su kineske kompanije ključne u razvoju infrastrukture Srbije, posebno u drumskom i železničkom saobraćaju.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Vesić je posebno izdvojio projekat izgradnje brze pruge od Beograda do Subotice, koja će biti završena do kraja godine, omogućavajući putovanje između dva grada za svega 80 minuta.

Zbog posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji očekuje se da dodatno jačanje bilateralnih odnosa. Vesić je naglasio da se sa kineskim firmama radi na više projekata, uključujući izgradnju kanalizacije i niz infrastrukturnih projekata, poput Fruškogorskog i Dunavskog koridora.

Radi se i na dva važna projekta u Beogradu. U pitanju je tunel od Ekonomskog fakulteta da Pančevačkog mosta, kao i projekat novog savskog mosta.

Ministar je najavio nastavak saradnje na izgradnji auto-puta od Požege do Boljara, uz kompletnu investiciju kineskih partnera što ukazuje na važnost kineske podrške razvoju infrastrukture Srbije.

Dodatno, planira se izgradnja brze pruge prema Nišu, kao i rekonstrukcija postojećih pruga širom zemlje. Ove aktivnosti su deo šire strategije koja uključuje izgradnju brze pruge koja će povezivati Budimpeštu i Atinu, prelazeći preko Srbije i potencijalno čineći je ključnim igračem na infrastrukturnoj mapi Evrope.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;