INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Banat dobija svoj prvi auto-put

05.03.2024. | Dnevnik

U toku su pripremni radovi na izgradnji prvog auto-puta kroz Banat, koji će povezati Beograd, Zrenjanin i Novi Sad, označenog u novoj kategorizaciji državnih puteva Srbije kao auto-put A6. Ova saobraćajnica, koja počinje od severne tangente oko Beograda, vodi ka teritoriji grada Pančeva te opština Opovo i Kovačica, značajno će skratiti putovanje i unaprediti ekonomski razvoj regiona.

Auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad (Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu)

Izvođač radova na ovom projektu je kineska kompanija "Šandong Hajspid Grupa", a teren već vrvi od preko trideset građevinskih mašina i vozila, piše Dnevnik.rs. Sa dužinom od 105,4 kilometra, auto-put će obuhvatiti 67,7 kilometara od Beograda do Zrenjanina i 37,7 kilometara od Zrenjanina do Novog Sada.

Na trasi je planirana izgradnja četiri velika mosta, uključujući dva preko Tamiša, jedan preko Begeja i jedan preko Tise, kao i još četiri mosta preko kanala i prolaza za put, zatim 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.

Lokalna samouprava navodi da se očekuje da će nova saobraćajnica omogućiti putovanje od Zrenjanina do Beograda za pola sata, a do Novog Sada će se stizati za 15-20 minuta, uz projektovanu brzinu od 130 kilometara na sat. Ovaj auto-put će imati i značajan ekonomski potencijal.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da će izgradnja auto-puta, za koju se očekuje da će trajati četiri do pet godina, biti ključni podsticaj ne samo za ekonomski razvoj opština kroz koje prolazi, već i za stvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standarda, prenosi Dnevnik.

Ministar Goran Vesić naglasio je važnost ovog projekta za povezivanje Banata sa ostatkom Srbije, kao i planove za dalje proširenje mreže saobraćajnica, uključujući izgradnju mosta na Adi Huji, što će dodatno olakšati saobraćaj i smanjiti gužve na postojećim putevima.

Mirović je naveo da ovaj projekat ne samo da će unaprediti putnu infrastrukturu i ekonomski razvoj, već će i poboljšati bezbednost i sigurnost putnika, skratiti vreme putovanja, smanjiti troškove i podstaći razvoj turizma u regionu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;