INFONET-468X60-BANNER

Sremski Karlovci: Obnova uz očuvanje kulturnog nasleđa

17.11.2023. | eKapija

Sremski Karlovci, poznati po svom bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu, uskoro će doživeti značajnu promenu. Juče je potpisan ugovor vredan 137 miliona dinara za pripremu projektne dokumentacije za temeljno uređenje ovog grada, sa posebnim fokusom na zonu ambijentalne zaštite.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci (Foto: Depositphotos)

U pitanju je oko 1.200 kuća, a koje će od njih biti obnovljene odlučivaće se u skladu sa strogo definisanim stručnim kriterijumima.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Saša Martinović i direktor firme DBA arhitekta Đorđe Bajilo potpisali su ovaj značajan ugovor. Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao je da je ovaj projekat prvi takve vrste u modernoj istoriji Sremskih Karlovaca. Cilj je da se grad uredi po uzoru na evropske gradove slične veličine i značaja, sa posebnim naglaskom na očuvanje kulturnog nasleđa, preneo je portal eKapija.

Mirović je takođe naglasio da će Sremski Karlovci dobiti nove sadržaje već naredne godine, uključujući i uređenje staze od Stražilova do Brankovog groba, projekat koji je deo obeležavanja 200 godina od rođenja pesnika Branka Radičevića. Ovaj projekat je još jedan korak ka unapređenju turističke ponude grada.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, te predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, navodi eKapija.

Ovaj projekat predstavlja korak u revitalizaciji Sremskih Karlovaca, sa ciljem da se očuva njihova istorijska vrednost i unapredi kvalitet života lokalnog stanovništva, kao i da se privuče veći broj turista.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;