INFONET-468X60-BANNER

Kragujevac dobija obilaznicu: Ugovor vredan 265 miliona evra

21.07.2023. | Blic

U okviru sveobuhvatnog projekta za jačanje infrastrukture i unapređenje lokalnih samouprava u Srbiji, poznatijeg kao LIID, danas je ozvaničen ugovor o izgradnji obilaznice oko Kragujevca. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Predsednik Vučić je izrazio duboku zahvalnost prema Francuskoj i njenom razvojnom odeljenju, kao i Svetskoj banci, za velikodušna sredstva koja su obezbeđena za podršku lokalnim samoupravama u Srbiji. Istakao je da ova sredstva treba da budu usmerena na projekte koji će najviše koristiti građanima, prenosi Blic.

Vučić je izjavio i da ovaj ugovor predstavlja prekretnicu za Kragujevac, da je njegova vrednost 265 miliona evra za 22 kilometra puta i da je najveći koji je do sada potpisan za ovaj grad. Dodao je i da će ovim potezom Kragujevac biti direktno povezan sa Beogradom i Moravskim koridorom.

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i direktor Srbijaautoput Zvonimir Marković, navodi Blic.

LIID projekat, vredan 265,2 miliona evra, omogućiće da 145 jedinica lokalne samouprave dobije sredstva u vidu granta, koja će moći da iskoriste za različite projekte. Očekuje se da će realizacija projekta trajati do 30. novembra 2028. godine.

Projekat pruža mogućnost gradovima i opštinama da se prijave za sredstva namenjena rehabilitaciji i rekonstrukciji postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnji novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, kao i za projekte usmerene na povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene.

Ministar Vesić je naglasio da će 145 jedinica lokalne samouprave dobiti značajna sredstva za projekte koji će unaprediti život građana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;