INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja EXPO kompleksa i beogradskog metroa biće najveći građevinski projekti u ovom delu Evrope

03.07.2023. | Beta

Ministar finansija Siniša Mali obišao je u petak lokaciju u Surčinu gde će biti sagrađen novi Nacionalni stadion, objekti za EXPO izložbu i novi Beogradski sajam. Tom priliko izjavio je da će tu uskoro biti aktivirano najveće gradilište u ovom delu Evrope na oko 150 hektara, prenosi Beta.

EXPO

Planirani zgled EXPO 2027 (Foto: Ministarstvo finansija)

- Ovo postaje najveći projekat, najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope, mesto na kome će nići i veliki broj stambenih, poslovnih i komercijalnih zgrada - rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je ministar naglasio, novi stadion će zauzeti oko 32 hektara zemljišta, dok je 25 hektara predviđeno za EXPO prostor, a na ostatku zemljišta biće izgrađeni hoteli i stambeni i prateći objekti. Naveo je da će izgradnja EXPO kompleksa i izgradnja beogradskog metroa biti dva najveća građevinska projekta u ovom delu Evrope.

- Ponosan sam što je Beograd domaćin EXPO izložbe 2027, pobedili smo u utakmici sa Amerikom, Tajlandom, Argentinom, Španijom. Očekujemo više od tri miliona posetilaca samo 2027, uz prihode od preko milijardu evra - rekao je Mali.

Naveo je da će Srbija biti domaćin za više od 120 zemalja i da Beograd trenutno u ponudi ima 11.400 ležajeva dok će za predstojeću izložbu trebati bar duplo više. EXPO izložba, po njegovim rečima, donosi veliki posao građevinarima, ali i kamenolomima u Srbiji budući da prvo sledi ogroman posao nasipanja peskom i kamenom da bi se dostigla potrebna kota.

- Veliki nas posao čeka, ali krajem 2026. godine sve mora biti završeno - rekao je Mali i dodao da to podrazumeva i izgradnju četiri nove saobraćajnice i jedne petlje, navodi Beta.

Specijalizovana izložba EXPO sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine. Planirani EXPO kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće povezan sa centrom grada i aerodromom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;