INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ovčar Banja dobija rehabilitacioni centar, muzej, most i vidikovac

02.06.2023. | eKapija

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović najavio je da će revitalizacija Ovčar Banje biti nastavljena ove godine. Objasnio je da to podrazumeva početak gradnje vidikovca na Kablaru, uređenje vodovodne i kanalizacione mreže u Ovčar Banji, izgradnju saobraćajnice sa druge strane kanala, kao i mosta koji će spajati lučansku i čačansku stranu Ovčar Banje. Na jesen se očekuje i početak izgradnje rehabilitacionog centra, što je investicija vredna oko pola milijarde dinara, navodi eKapija.

Ovčarsko-kablarska klisura

Planirani izgled (Foto: Facebook / Turistička organizacija Čačak - Zvanična strana / CIP)

- Ove godine je Grad Čačak izdvojio 25 miliona dinara za izgradnju obalne utvrde sa obe strane i nadamo se da ćemo naredne godine završiti taj posao. Planiramo izmeštanje Pošte, koja će nastaviti da radi, kao i otvaranje poliklinike u Ovčar Banji. Sa crkvom je dogovoreno da deo vile Sirotice bude pretvoren u Muzej Ovčarsko-kablarskih manastira, a na jesen se očekuje početak izgradnje RH centra, investicija koja je vredna oko pola milijarde dinara - najavio je Todorović na sastanku Radne grupe za izmuljavanje jezera Međuvršje.

Kako piše portal eKapija, sastanku u Ovčar Banji prisustvovao je i Ivan Divac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. On je naglasio da se tokom avgusta očekuje završetak projektovanja, kada će se znati konačna cena budućih radova na izmuljavanju jezera Međuvršje.

U Radnoj grupi je i profesor dr Milan Radunović, koji je jedan od inicijatora pokretanja projekta izmuljavanja. On je naglasio da su do sada urađena sva merenja kvaliteta vode i problem jeste ogromna količina mulja, kao i struktura jezera zbog koje je teško naći lokaciju za "ceđenja mulja".

- Trenutno smo u procesu traženja najboljeg tehničkog i najjeftinijeg rešenja. Mulj će se vaditi takozvanim regularnim bagerima i muljnim pumpama. U jezeru se nalaze tri školjke automobila i jedna mina iz Drugog svetskog rata, to sve predstvalja problem, ali rešiv. Sada je najbitnije naći rešenje za tretman mulja koji će biti izvađen, a to je ogromna količina - rekao je prof. dr Radulović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;