INFONET-468X60-BANNER

Upravljanje otpadom i obnovljivim izvorima garant energetske nezavisnosti

24.05.2010. | G. Vlaović | Danas

S obzirom na prognoze eksperata da će se svet u narednih 20 do 30 godina suočiti sa nestašicom energenata, projekti razvijanja energetske efikasnosti i nezavisnosti su od vitalnog značaja za svaku zemlju, pa tako i za Srbiju. Jedan od osnovnih načina za obezbeđivanje energetske efikasnosti je razvoj obnovljivih izvora energije i adekvatno upravljanje ambalažnim otpadom.

Rebeka Božović, generalni sekretar kompanije Sekopak kaže za Danas da je očuvanje resursa i energetske efikasnosti veliki izazov za čitavu planetu. Sagovornica Danasa ističe da se rešavanjem pitanja sakupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada umnogome utiče na obezbeđivanje energetske efikasnosti, a njegovo ponovno iskorišćavanje štedi resurse - rudu, drvo, naftu... Pored toga što se time povećava energetska efikasnost, istovremeno se i štiti životna sredina.

- Kada je reč o upravljanju ambalažnim otpadom na mestu broj jedan za Sekopak jeste smanjenje otpada, potom ponovna upotreba ambalaže i reciklaža. Tek na četvrto i peto mesto dolazi ponovno iskorišćavanje kroz energiju i deponovanje. U ovom trenutku, u Srbiji se najviše koristi deponovanje. Naš cilj, u saradnji sa lokalnim samoupravama, je da u narednih tri do pet godina u potpunosti razvijemo sistem za primarnu selekciju ambalažnog otpada. Tako je planirano da se ove godine reciklira pet odsto otpada, naredne godine 10 a do 2014. godine najmanje 30 odsto otpada - naglašava Božović.

Energetski stručnjaci se slažu da Srbija ima preduslove da bude ključni igrač u Evropi u oblasti obnovljive energije, a ukoliko se stvore uslovi za korišćenje tih izvora, ne samo u formi zakona nego i u praksi, biće kamen temeljac „zelene energije“ u regionu. Ekspert za energetiku Zorana Mihajlović - Milanović kaže da je još uvek malo toga urađeno na planu promovisanja OIE i stvaranja uslova za njihovu praktičnu primenu.

- Zakonski okvir koji omogućava podsticaje za investitore u oblasti obnovljivih izvora energije je donet krajem prošle godine. Ako gledamo kroz tu prizmu, može se konstatovati da je taj segment sproveden do kraja. Međutim, zakonski okvir trebalo je doneti mnogo ranije. Da je to bio slučaj, kompanije zainteresovane za ulaganje u OIE bi mnogo ranije počele da dolaze u Srbiju. Ovako, one su tu uglavnom prisutne od kraja prošle godine, nakon donošenja podsticajnih mera za ulaganje koje je propisala država - objašnjava sagovornica Danasa.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;