INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Otvaranje crnogorskog auto-puta u julu, kineskog izvođača očekuju penali

17.05.2022. | Mina

Ervin Ibrahimović, potpredsednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Crne Gore, izjavio je da će građani Crne Gore i turisti ubrzo moći da se voze prvom deonicom auto-puta.

Izgradnja auto-puta - ilustracija

Izgradnja auto-puta - ilustracija (Foto: Depositphotos)

- Da kažem u narednih 50-ak dana. Završeno je preko 99,5% radova i ostalo je još samo malo ali ne mogu tačno precizirati datum - kazao je Ibrahimović u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG.

On je rekao da je kao najvažnija prepreka ostalo instaliranje elektro-mašinske opreme i dodao da je dobio uveravanja od direktora kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) Heia Šićijanga da će to ubrzo biti otklonjeno, prenosi portal RTCG.

- Ako to bude u narednih 15 do 20 dana uspješno riješeno, možemo reći da ćemo se možda već početkom jula voziti predivnim dijelom auto-puta od Smokovca do Mateševa - naveo je Ibrahimović.

U toku je rekonstrukcija postojećeg puta Mateševo-Kolašin a rok za završetak radova je šest meseci. Ibrahimović je poručio da će taj put biti u upotrebi otvaranjem auto-puta.

- Neće biti maksimalno opremljen, ali će svakako biti u upotrebi - kazao je Ibrahimović.

Putarina će za putnička vozila iznositi 3,5 EUR, a za kamione 17,5 EUR.

Na pitanje hoće li biti zahteva za plaćanje penala prema CRBC-u, Ibrahimović je odgovorio da su se pri potpisivanju ugovora 2014. godine obe strane obavezale da će ako bude kašnjenja biti i penala.

- Kako je CRBC već zainteresovan za gradnju druge dionice od Mateševa do Andrijevice, oni naravno neće biti u povlašćenom položaju već su samo iskazali interesovanje, vjerujem da su i oni svjesni važnosti projekta na kojem rade ali i koliko je to važno i za sljedeću etapu - kazao je Ibrahimović.

Istakao je da će, poučeni iskustvom, za gradnju druge deonice, tražiti profesionalne kompanije, koje mogu poštovati rokove.

- U svom mandatu ću sa svojim timom dati maksimum kako bi počeli izgradnju druge etape, a samim tim i treće. Poučeni ovim iskustvom, vjerujem da smo bogatiji u odnosu na sljedeće pregovore da kažem građanima da je Ministarstvo kapitalnih investicija već pokazalo inicijativu i da ćemo aplicirati za potraživanje od 203 miliona, preko razvojnih banaka imamo planirano budžetom za ovu godinu da možemo da se zadužimo i do 200 miliona - naveo je Ibrahimović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;