INFONET-468X60-BANNER

Građani se protive najavljenoj gradnji u Skojevskom naselju kod Košutnjaka

21.03.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Beograd je nedavno stavio na javni uvid Plan detaljne regulacije prostorno-istorijske celine Topčider. Ovim je obuhvaćeno i Skojevsko naselje koje se nastavlja na Košutnjak.

Skojevsko naselje

Plan regulacije Skojevskog naselja (Foto: Urbanistički zavod Beograda)

Izmenama plana regulacije u Skojevskom naselju predviđa se izgradnja preko 400 stanova i dva vrtića, a broj stanovnika će se po realizaciji plana povećati sa 5.963 na 7.047.

Predviđena je zamena cevovoda, izgradnja dve trafostanice i nove toplovodne mreže. U planu je i proširenje Ulice kneza Višeslava, kao i izgradnja biciklističke staze i parkinga.

Stanovnici naselja su zabrinuti da će ostati bez dela zelene površine i da će doći do potpunog kolapsa u saobraćaju koji je i sada preopterećen. Slažu se da su potrebna nova parking mesta, ali ne nauštrb zelenih površina i protive se izgradnji novih zgrada.

Svoje nezadovoljstvo iskazali su proteklog vikenda pišući prigovore na predložene izmene, a najavljuju i proteste.

U borbi za očuvanje ovog naselja stanarima pomaže pokret Bitka za Košutnjak, zahvaljujući kome se, za sada, odustalo od seče šume i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kod Avala filma, na području Košutnjaka.

Plan je na javnom uvidu do 4. aprila.

 

Komentari: 2

Pablo 01.02.2023 02.21.38

Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. Odebite. Idite u svoje selo pa urbanizujte jos malo. Provlace pricu o nekakvom zelenilu, vrticima, toplovodnoj mrezi, kanalizaciji, prosirenju ulice, zasto ? 1.Zelenilo vec postoji, da naprave vise zelenila od ovoga ne mogu 2. Vrtici su potrebni jer se pravi novo naselje na Ceraku tzv Vrtovi (koji crni vrtovi) Ceraka, takodje ako prave nove stanove u Skojevskom, moraju da naprave i nove vrtice tj predskolske ustanove 3.Trenutna toplovodna mreza se nalazi ispod nelegalno izgradjenih objekata duz desne strane (gledano u smeru ka gradu) ulice Kneza Viseslava !! DAKLE, opstinari su primili mito da dozvole takvu nelegalnu i opasnu gradnju i nista drugo 4. Kanalizaciona mreza mora da se pojaca takodje zbog veceg i neplaniranog broja stanova i ljudi koji ce tu ziveti, bez toga ce postojeca kanalizacija biti preopterecena i to ONI dobro znaju 5.Prosirenje ulice - isti razlog kao i za kanalizacionu mrezu - opstinari su preopteretili podrucje Skojevskog naselja, Ceraka, Vidikovca i Rakovice i sada smisljaju nacin kako na racun gradjana i zelenih povrsina da to malo ublaze i da se izvuku. Moze, srusite sve nelegalne objekte i sve ce ponovo biti lepo i uredno i rastereceno.

Сузана Нићифоровић 21.03.2022 21.32.10

U Opštem delu Plana detaljne regulacije prostorno kulturno-istorijske celine Topčider - II faza, pod tačkom 1 - Polazne osnove navedeno je sledeće: "Opšti ciljevi izrade plana detaljne regulacije su definisanje javnog interesa, unapređenje postojeće saobraćajne mreže, čuvanje i unapređenje postojećih zelenih i saobraćajnih površina, smanjenje deficita parking mesta, definisanje kapaciteta i uvođenje urbanog reda, obezbeđivanje potrebnih kapaciteta tehničke infrastrukture i unapređenje urbaniteta prostora". Predlažem gradskim vlastima da uvedu urbani red i unaprede urbanitet u nehigijenskim naseljima duž ibarske magistrale, na Čukaričkoj padini, na Banjici i više desetina drugih lokacija u gradu, a da probleme sa manjkom parking prostora u Skojevskom naselju reše bez izgradnje novih stambeno-komercijalnih objekata i tobožnjeg unapređenja zelenih površina. Investitorski urbanizam se već godinama predstavlja kao javni interes i briga za očuvanje životne sredine, a istina je da svaka nova gradnja i povećanje broja stanovnika ima isključivo negativne efekte po stanovništvo - smanjenje i zagađenje životnog prostora. Bitka za životnu sredinu postepeno prerasta u bitku za goli život!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;