INFONET-468X60-BANNER

Na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa u Novom Sadu gradi se pešačko-biciklistički most

21.12.2021. | eKapija

Na stubovima nekadašnjeg železničkog mosta u Novom Sadu, srušenog 1941. godine, gradiće se novi most za pešake i bicikliste. Krajem 2019. na konkursu za idejno rešenje gradnje novog mosta, pobedu je odneo tim koji čine Fedor Jurić, Ognjen Graovac, Ivan Šuić, Martina Milošević, Milka Gnjato i Ivan Zuliani.

Petrovaradin, Novi Sad

Petrovaradin, Novi Sad (Foto : Pixabay)

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju mosta sa pristupnim saobraćajnicama na postojećim stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa i rekonstrukciju postojećeg tunela do gornjeg platoa tvrđave.

Ovaj pešačko-biciklistički most biće dugačak oko 450 metara, imaće vidikovce i odmorišta za pešake. Most će spojiti kej sa tunelom ispod Petrovaradinske tvrđave. Planira se sanacija i rekonstrukcija postojećih stubova, dok će po završetku izgradnje biti postavljena dekorativna rasveta konstrukcije mosta.

U zoni pristupne konstrukcije, između mosta i tunela, planira se biciklistička veza sa Kameničkim putem, odnosno pešačka sa stazom na kruni Dunavskog bedema, koji će biti rekonstruisan.

Nekadašnji železnički tunel dužine 355 metara ispod petrovaradinske stene je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, u relativno dobrom stanju.

- Osim kao pešačko biciklistička komunikacija, tunel je planiran i kao izložbeni prostor posvećen istoriji Petrovaradinske tvrđave. U tunelu se planira vertikalna pešačko - biciklistička veza sa platoom na Gornjoj tvrđavi, sa dva lifta – stoji u tenderu.

Zona Lovoturs sa pristupom tunelu planirana je za turizam i ugostiteljstvo. U njoj će se zadržati postojeći kompleks objekata u okruženju nekadašnje železničke stanice, koji će biti rekonstruisan, a planirana je gradnja dodatnih pešačkih i biciklističkih staza kao veza sa Petrovaradinom i tvrđavom.

Gradnja mosta najavljena je pre tri godine. Projektant treba da predloži ekonomsko rešenje sa primenljivom tehnologijom građenja, a vrednost usluga koje se traže putem tendera procenjena je na 50 miliona dinara. Tender ističe 17. januara.

Podsetimo, u martu ove godine gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da lokalna vlast razgovara sa Evropskom investicionom bankom o obezbeđivanju kredita za finansiranje izgradnje ovog mosta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;